Biga Belediye Meclis Toplantısında, Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ile İYİ Partili Meclis Üyesi İbrahim Demircan arasında gündemden çıkarılmak istenen 5’inci maddeyle ilgili tartışma yaşandı. Karşılıklı sözlü tartışmaların ardından Başkan Erdoğan, İyi Partili İbrahim Demircan’ın salondan çıkartılmasını istedi. Kısa süreli yaşanan sözlü tartışma sonrası, Başkan Erdoğan, “Burası resmi bir toplantı, bu toplantıyı Meclis Başkanı yönetir. İstediğine konuşma hakkı verir, istediğine vermez ve ben burada yasaların bana vermiş olduğu yetkiyi kullanıyorum ve gündem harici bundan sonra sizlere söz hakkı vermiyorum” dedi.
 
Biga Belediyesi’nin 2022 yılı Ekim ayı Meclis Toplantısı, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan Başkanlığında ve Meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.
Toplantıda 4 gündem maddesi görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi. 5’inci gündem maddesi gündemden çıkarılarak oylanmadı.
 
Belediye meclisinin 5’inci gündem maddesi olan Şehiriçi minibüs hat sayısının arttırılmasına dair, Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün 30.09.2022 tarih ve 13502 sayılı yazısının görüşülmesi maddesinin gündemden çıkarttığını belirten Başkan Erdoğan: “Burada uzun süredir devam eden kanayan bir yara var. Bu yaranın çözümüyle alakalı geçtiğimiz hafta bir toplantı yaptık. O toplantıda bir kanaate varıldı. O Kanaat neticesinde bu gündem maddesi gündeme alındı. Ondan sonra arkadaşlarımızın görüş ve fikirleriyle ilgili bir değişiklik olmuş o yüzden gündem maddesini çıkartıyorum. Biga büyüyor nüfusumuz artıyor. Biga’mızda şuan 60 adet toplu taşıma aracı Biga’mıza hizmet veriyor. 2014-2019 yılları arasında Biga Belediyemiz 2015 tarihinde meclis kararı alarak 10 hat artımı yaptı bu meclis gündeminde oy çokluğuyla kabul edildi. Bizde o zaman meclis üyesiydik bizde araç sayısının yeterli olduğunu o zaman da söylemiştik ama oy çokluğuyla bu karar alındı. 10 tane minibüs hattı ilave edildi. Aradan 3 yıl geçti 2018 yılında tekrar 10 tane şehiriçi minibüs hattı arttırılarak bu sayı 70’e çıktı. Altmış tane bu işi yapan esnaf arkadaşımız bu işi yargıya taşıdı ve yargı süreci başladı. Mahkeme kararını verdi. Mahkeme kararı şuydu, Burada bu ihalenin eksik yapıldığını bilirkişi raporunun olmadığı gibi gerekçelerle meclis kararını ve bu ihaleyi mahkeme iptal etti. 60 ila 70 arası burada Biga Belediyesinin resmi bir şekilde ihaleyle yapmış olduğu ihaleden hat alan 10 hemşerimiz mağdur oldu. Bizim onların parasını hemen ödeme sürecimizde bu rakamın Mahkeme kararının belirlemesi gerekiyordu. 10 tane hatta 11 birde devralan var. 11 tane minibüsçü esnafımız Biga Belediyesine dava açtı. Dava sürecinin sonuna gelindi. Burada bir mağduriyet var bu 10 kişi haklı. Şimdi devam eden ve sonuna gelinen bu mahkeme sürecinde tamamlanmak üzere. Mahkemenin belirlediği rakamları biz esnaf arkadaşlarımıza ödeyeceğiz” dedi.
 
Belediye Başkanının konuşması üzerine söz alan Biga Şoförler Odası Başkanı Sait Tanur, “Malum sizlerde bahsettiniz iki buçuk yıla aşkın bir süreçte çok yoğun bir pandemi sürecinde karşı karşıya kaldık. Biz bu sıkıntılarımızı en az 5-10 yıl içerinde ancak giderebiliriz. Belediyenin sıkıntısı bizlerin sıkıntısıdır. Taşıma sektöründe hiç sıkıntı yaşanmayacağına söz veriyorum. Siz minibüs sayılarının yetersiz ve güzergâhlarda dakikalar sürecinde sıkıntı yaşıyoruz diyorsa halkımız biz gerekli açıklamaları yapmaya her zaman varız ve süreleri de kısıtlamaya hazırız. Biz bu taşım sektöründe 45 araçla Biga’ya yeterli derecede sağlıklı bir taşımacılık yapıyoruz. 15 tane aracımız her geçen gün mahalle aralarında yatıyor. Bu taşıma sektöründe araç başına illerde ve ilçelerde kişi telaffuz edersek nüfus ortalamasına göre bir araca 1500 kişi düşüyor. Biga’da hesaplamalara göre yaklaşık olarak 60 araca 90 bin kişi rakama ulaşıyor. Ben bu konularda gerekli ilerleyen süreçlerde ne gerekiyorsa her zaman Biga’ya daha sağlıklı hizmet etmeye varız ve var olacağız” diye konuştu.
 
Konuşmaların üzerine İyi Partili İbrahim Demircan söz alarak, “Hazırlamış olduğunuz bir rapor var. 76 araca kadar araçların yükseltilmesiyle ilgili. Bir komisyon topladığınızı iddia ediyorsunuz ama bu komisyonda konunun muhatapları yok. Bakın çıkıtılar kendileri izah ettiler durumu, 60 arabamız var. 15 arabamız yetiyor dediler. Sizde diyorsunuz ki 45 araç yettiğine göre biz araba arttırmıyoruz. Biz bugün burada evet demiş olsaydık bağımsız meclis üyeleri ve millet ittifakı olarak bugün bu araçlar buradan geçmiş olacaktı. Bunu kaldırdığınızı söylüyorsunuz ama niye kaldırdığınızı söylemiyorsunuz.
Belediyenin paraya ihtiyacı var, maddi durum belli hizmet etmesi gerekiyor bu paraları ödemesi gerekiyor. 10 otobüsün parası yanlış hatırlamıyorsam 5 milyondu.  O günün şartlarında 5 milyondu. O zaman o arkadaşlarla uzlaşılmadı ve bugün o para 10 milyona kadar uzatıldı. Bugün Belediyenin paraya ihtiyacı var diye 45 arabayla hizmet verilebilen bir yerde 60 tane arabanın olduğu yere 5-10-16 tane araba konulması son derece yanlış.
Bir yerden fedakârlık yapın mesela aydınlatma direkleri takacağınıza bu arkadaşların parasını ödeyebilirdiniz. Bu çok ciddi bir konu. Meclisten geçiremeyeceğinizi anladığınız zaman bu olayı iptal ediyorsunuz. Biga’nın öğrenmesi için konuşuyorum 5 milyonluk olay 10 milyona nasıl geldi başkanım?” dedi.
 
Başkan Erdoğan Demircan’a yanıt vererek: “Şimdi 5 milyon, 3 milyon, 7 milyon diye bir rakam yok. Bu arkadaşlar ihaleye girmiş, ihaleden aldıkları rakam belli 300 var, 350 var, 300 küsur var 10 tane üç buçuk milyon civarı para. Mahkeme neyi iptal ediyor hat sayısı fazladır azdır demiyor. İhale şartları yerine getirilmediği için biz meclisin aldığı bu kararı iptal ediyoruz diyor. Burada bizim o arkadaşların parasını ödememiz için mahkeme kararını bekliyoruz süreç böyle işliyor. Esnaf arkadaşlarımızın mağduriyetini onların yanınızda olduğunu bu işin cengaveri olduğunuzu ifade ediyorsunuz. Biz esnafa sormadan sadece belediyeye para lazım diye 10 tane ardından da 10 tane hat vermedik. Biz meclis üyesiydik ret verdik. Dedik Biga’ya minibüs lazım değil. Biz burada bir tane hat artışı yapmadık. Biz burada bu konunun kararını alıp gelmedik. Burada ilgili arkadaş yok diyorsunuz ilgili arkadaş Mali Hizmetler Müdürü Belediyede bu işin sorumlusu Mali Hizmetler Müdürü. İki tane komisyonumuzun Plan Bütçe Komisyonu meclisimizin seçtiği meclis üyeleri toplantıda, yine mesleki kuruluşlarla ilişkileri düzenleme komisyonumuzun seçilmiş meclis üyeleri toplantıda. Burada siyasi malzeme elde etmek istiyorsanız buradan size ekmek çıkmaz. Biz üç buçuk seneden beri esnafımızın nasıl yanında olduğumuzu en iyisini esnaf bilir. Bugüne kadar onların bir tane talebini geri çevirdiysek hepsi burada çıksın desin ki Başkanım biz sizden bunu istedik. Siz bunu yapmadınız” şeklinde konuştu.
 
Söz isteyen Demircan’a, “Ben istediğime söz veririm, sana söz vermiyorum diyerek söz hakkı vermeyeceğini belirten Başkan Erdoğan, “İbrahim beyin bahsettiği konu mahkemenin bu ihaleyi iptal etmesi sebeplerinden bir tanesi. Bilirkişi raporu olmadan bu şehrin araç ihtiyacı var mı yok mu? Buradaki yolcuyu kaç minibüs taşır bunun bilimsel bir çalışması raporu dosyası olmadan bu ihaleler yapılamıyor” dedi.
 
Karşılıklı sözlü tartışmaların ardından Başkan Erdoğan, İyi Partili İbrahim Demircan’ın salondan çıkartılmasını istedi.
 
Millet ittifakı ve Bağımsız meclis üyelerinin müdahale etmesinin ardından toplantı sona ererken, tepkilerin odağında Başkan Erdoğan, “Burası resmi bir toplantı, bu toplantıyı Meclis Başkanı yönetir. İstediğine konuşma hakkı verir, istediğine vermez ve ben burada yasaların bana vermiş olduğu yetkiyi kullanıyorum ve gündem harici bundan sonra sizlere söz hakkı vermiyorum” dedi.
 
Bahar Karakurt