Atatürk Kültür Merkezi’nin haftanın 6 günü yaşayan canlı bir yer olduğunu ve atölye çalışmaları sonucu üretim yapıldığını ifade eden Atatürk Kültür Merkezi Müdürü Türker Pazarcık Biga Bülten’in sorularını yanıtladı.
Atatürk Kültür Merkezi konferans salonunda kaç etkinlik yapıldı? Kaç ziyaretçi ağırladınız?
Atatürk Kültür Merkezi’mizin konferans salonu; alt ve üst salon olarak iki bölümden oluşuyor. Alt salonumuz 540, üst salonumuz ise 310 koltuk kapasiteli. Doluluk oranına bakarsak tüm organizasyonlarımıza 1000-1200 kişi geldi. Yaklaşık olarak 25 bin kişi ağırladık bu organizasyonlarda. Bunun dışında Biga Kaymakamlığı, Biga İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü gibi kurum ve kuruluşların yaptığı etkinlikler için de Atatürk Kültür Merkezi’miz kullanılıyor. Eylül ayından itibaren diğer kurumların etkinliklerini de eklersek 20'nin üzerinde organizasyon gerçekleştirdik.
Halkın ilgisini nasıl buluyorsunuz?
Halkımızın kültürel etkinliklere olan ilgisi gerçekten bizi mutlu ediyor. Geçmiş dönemlerde bu tür kültür ve sanat ağırlıklı etkinliklerin olmaması halkımızın bu dönemde kültür ve sanata olan ilgisini daha çok artırıyor. İnsanlarımızı bu konuda doyurmak için elimizden geleni yapacağız. Bu nedenle organizasyonlarımızı tüm yıla yayıyoruz. Konferans salonumuzda planladığımız etkinliklerimizi yıl boyunca sürdürüyoruz. Şu an Mayıs ayını da içine alan programımız hazır. Özellikle kadınlarımızın ilgisi dikkate değer. Onlar için istedikleri kursları açıyor ve öğretici temin ediyoruz. El emeklerini değerlendirebilmek için çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
Salonun küçük olduğu eleştirilerine ne diyorsunuz?
Aslında salon küçük değil. Türkiye ortalaması 600 kişilik salonlardan oluşuyor. Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Aslında 1950'li yıllara baktığınızda Biga’mızda, köyleri de düşünebilirsiniz, ciddi bir kültür ve sanat birikimi varmış. Köylerde piyano çalınıyor, insanlar dans ediyor, modern bir şekilde giyiniyorlar, kitap okuyorlar, yarışmalara katılıyorlar...
Bu kültür birikimi zamanla yok olmuş. Küresel etkilerin ülkemiz üzerindeki olumsuz yansımaları, politika, ekonomi derken; kültür ve sanatın önem sırası geriye düşmüş. Biga’mızda yine de bu köklü birikimin yansımaları olarak görüyorum ben bu durumu. İnsanlarımızın salonumuzu hınca hınç doldurması belki hoş bir görüntü oluşturmuyor ama belediye başkanımız bu kültür ve sanat ilgisinin de kalıcı olmasını ve yok olmamasını istemesi etkinliklerin bu şekilde bir süre daha devam edeceğini gösteriyor. Burada etkinliklerimizin ücretsiz olmasının da etkisi var, ama ben asıl önemli sebebin kültür ve sanat anlamında bir açlık olduğunu düşünüyorum.
Çok sayıda ünlü ismi ağırladınız. Ancak yapılan yatırımın doğru olmadığı eleştirisi yapılıyor. Taşıma su ile değirmen döner mi?
Taşıma su ile değirmen dönmeyeceğinin farkındayız. Ancak kültür ve sanat anlamında çok fazla çalışma yapılmamış uzun süre. Bu etkinliklerimizin amacı; kültür ve sanat icra edeceklerin, etmek isteyenlerin ilgisini de çekmek. Örneğin öğrencilerin ve yerel tiyatro meraklıların oluşturduğu bir grup arkadaşımızın kendi yazdıkları oyunu iki defa burada sahnelediler. Buradaki amacımız zamanla yerel grupların etkinliklerini artırarak, haftalık gerçekleştirdiğimiz bu etkinliklerin sayılarını düzenleyip denge sağlamak. Öğrendiğim kadarıyla Kent Konseyi’mizin oda tiyatrosu çalışması olacak. Bunun için hazırlık yapılıyor. Yani hem izleyici hem de icracı açısından kültür ve sanata ilgiyi artırmayı hedefliyoruz. Bunun da Biga için önemli olduğunu düşünüyorum. Eğer şu an bu etkinlikleri gerçekleştirmezsek, kültür ve sanat anlamında kalıcı bir düzen oluşturamayız. Bu etkinlikleri gerçekleştirirken, yerel grupları da destekleyerek çalışıyoruz. Bu etkinliklerin bir diğer önemi ise; kültür ve sanatın önemsiz görüldüğü şu günlerde bir çok ünlü sanatçı için de Biga’nın önemli bir adrese dönüşmesi. Bunun aynı zamanda Biga’nın tanıtımına da önemli bir katkı olduğunu düşünüyorum.
‘Sadece hafta sonları kullanılan bir merkez’ eleştirilerine ne diyorsunuz?
Ben bu eleştirilere katılmıyorum. Haftanın 6 günü 19 farklı kurstan toplamda 1200 Bigalı yararlanıyor. Dijital kütüphanemiz hizmete girdi. Sabah 08:30'da başlıyoruz ve 23:30'a kadar atölye çalışmaları devam ediyor. Burada Bigalı hemşehrilerimizin istek ve talepleri doğrultusunda kurslar açıyoruz. Seramiktan, el sanatlarına, kokulu sabundan halk oyunlarına, resimden tiyatroya çok sayıda atölye çalışmamız devam ediyor. Kafeteryamız açık. Kreşimiz açılacak. Hazırlanıyor. Bu iddiada olan herkesi Atatürk Kültür Merkezi’ni ziyaret etmeye davet ediyorum. Ders çalışabileceği yer olmadığını söyleyen öğrencilerimiz için bile yardımcı oluyoruz. Çok sayıda öğrencimizin yararlandığı çalışma alanı oluşturduk. Bigalı yazarların, şairlerin, ressamların ürünlerinin sergileneceği köşeler yapıyoruz. Bigalı sanatçıların fuaye alanını sergi amaçlı kullanmalarına yardımcı oluyoruz. Atölye çalışmalarımıza özellikle kadınlarımızın ilgisi dikkate değer.