önergesi vermiş, vatandaşların ve kamuoyunun bilgilendirilmesini talep etmişti.

ORMAN YANGINLARINDAKİ KAYIP ANCAK UZUN YILLAR SONRA GERİ KAZANILABİLMEKTEDİR
CHP’li Bülent ÖZ’ün “Çanakkale ilimizin de içinde bulunduğu Marmara bölgesi ile Ege, Akdeniz ve Batı Karadeniz bölgelerimizde çıkan yangınlarda akciğerlerimizi kaybediyoruz. Çanakkale ilimizde çıkan yangınlar özellikle bölgenin rüzgarlı olması sebebiyle hızla yayılmakta ve fazla kayba dönüşmektedir. Ormanlık alanlarımızı kaybetmemek için alınan önlemlerin geliştirilerek arttırılması önemli bir tedbir olacaktır. Çünkü yangın nedeniyle kaybedilen ormanlarımızın geri kazanılması çok uzun yıllar almaktadır.” Açıklamasıyla verdiği soru önergesindeki;

1- Çanakkale ve yukarıda adı anılan bölgelerimizde çıkan yangınlarda ne kadar ormanlık alanımız kaybedilmiştir? Bu bölgelerimizde önceki yıllara göre yangın artışı var mıdır? Varsa sebepleri araştırılmış mıdır? Ve önleyici tedbirler arttırılmış mıdır?

2-  Özelikle yaz aylarında yangınların   fazlaca   görülmesi   hususunda, yangınların engellenmesi için hangi tedbirler alınmış ve hangi çalışmalar yapılmıştır?  Önceki yıllara göre alınan   farklı önlemler var mıdır?

3- Çıkan yangınlar sebebiyle kaybedilen ormanlarımız yerine, yeniden ormanlık alan kazanılması için yapılan çalışmalar nelerdir? Bakanlıkça bu duruma ilişkin ne kadar bütçe ayrılmıştır? Bütçenin verimli kullanılması için hangi tedbirler alınmıştır? Geçtiğimiz yıllarda bütçenin ne kadarı kullanılmıştır?

4- Orman yangınlarına en erken ve en etkili mücadele için kullanılan araçlar nelerdir? Bu araçları kullanan yetkililer hangi sıklıkla eğitim almakta ve tatbikat yapmaktadır? Eğitim ve tatbikatlarda başarısız olan personelin olabilecek bir yangın esnasında daha verimli olması için ek eğitim programı uygulanmakta mıdır?

5- Yangınların sıklıkla yaşandığı Çanakkale ilimizde personel sayısı kaçtır? Personel sayısı yeterli midir?

6- Yangın söndürme personelin etkili mücadele gücünü artırmak ve oluşan yangına en kısa sürede müdahale edebilmesi için bakanlığınızın ar-ge çalışması ve farklı ülkeler ile ortaklaşa yürütülen çalışmalar var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?
Sorularına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel EROĞLU imzalı ve 48335108.610.01/215967 sayılı yazılı yanıt geldi.

ÇANAKKALE MİLLETVEKİLİ BÜLENT ÖZ ’ÜN SORU ÖNERGESİNE, ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL’İN VERDİĞİ YAZILI YANIT, KAMUOYUNUN BİLGİSİNE SUNULMUŞTUR.
İŞTE BAKANLIĞIN CEVABI:

Yangınlardan zarar gören orman alanları tekniğine uygun olarak, tensil, rehabilitasyon ve fidan dikimi yapılarak yılı içerisinde tekrar ağaçlandırılmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de orman yangınlarından zarar gören alan miktarları meteorolojik faktörlerin etkisi ile yıllar itibari ile değişkenlik gösterebilmektedir.  Ülkemizde son on yılın istatistiklerine göre yılda ortalama 9.040 hektar orman alanı zarar görmektedir. 2016 yılında zarar gören alan 9.156 hektardır. 2017 yılı 1 Ağustos itibari ile 7.177 hektardır. Orman yangınlarında bu yıl için dikkat çeken büyük bir artış görülmemiştir.
Orman yangınları ile alakalı kamu spotları yayınlatılmakta, afişler ile halkımız yangın konusunda uyarılmaktadır. Bütün yıl boyunca çocuklarımıza ve orman köylülerine orman sevgisi ve orman yangınlarıyla alakalı eğitimler ile sosyal etkinlikler düzenlenmektedir.
Orman yangınlarıyla etkili mücadele edebilmek maksadıyla, ormanlarımız 766 kulede personel tarafından ve 115 noktada ise 230 kamera ile izlenmektedir. İlk müdahale süresinin kısaltılması için 1.075 ilk müdahale ekibinde; 2300 adet arazöz ve dozer gibi kara aracı, 6 adet idari 24 adet su atar helikopter ve 5 adet uçak ile havadan müdahale edebilecek şekilde toplam 19.000 personel görev yapmaktadır.
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünde orman yangınlarıyla mücadele faaliyetlerinde 70 teknik personel 482 yangın işçisi görev yapmakta olup personel sayısı yeterlidir.

Bakanlığım yangınların erken tespiti ve etkili müdahalesiyle alakalı araştırma çalışmaları yapmakta olup; Bilkent Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi gibi yüksek öğretim kurumları ve Aselsan, Havelsan gibi teknoloji kurumlar ile işbirliği içerindedir. Yangınların tespiti konusunda insansız hava araçlarından yararlanmak, yangın risklerin hassas şekilde belirlenmesi ve yangın davranış modelleri gibi konularda çalışmalar yürütülmektedir.

CHP’Lİ ÖZ BAKANLIĞIN YAZILI VERDİĞİ YANIT SONRASI AÇIKLAMALARDA BULUNDU
Açıklamalarında oluşan yangınların sebeplerine değinen CHP’li Bülent ÖZ şunları ifade etti:

ORMANLARIMIZI KAYBETMEMEK İÇİN TEDBİRLİ VE BİLİNÇLİ OLMALIYIZ
Bakanlığın soru önergesinde ilettiği verilere göre ülkemizde yılda ortalama 9 bin hektar orman zarar görüyor. Bu bağlamda, yetkililerin tedbirli olması kadar vatandaşlar olarak hepimizin kurallara uyması ve ormanlarımızın yok olmaması için daha dikkatli olması gerekmektedir.
Yüzlerce yılda oluşan ormanlık alanlar bazen küçük bir ihmal sonucu yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Yok olan ormanlar sadece ağaç kaybı olarak görülmekten öte aynı zamanda ekoloji ve iklim sorunu olarak ta karşımıza çıkmaktadır.

ORMAN YANGINLARI İLE OLUŞABİLECEK KAYBIN BÜYÜKLÜĞÜ ERKEN İHBARLARLA AZALTILABİLİR
Çanakkale’de olduğu gibi ülkemizin dört bir yanında, alınan yangın önleyici tedbirlere ve yangınla mücadelede ki özverili çalışmalara bizlerin vereceği en büyük katkı, tehlike oluşturabilecek ihtimallerden uzak durmak ve karşılaştığımız en ufak bir yangında ALO 177 Orman Yangını İhbar Hattını aramamız olacaktır. Unutmamalıyız ki alınacak önleyici tedbir kadar yapılacak erken ihbarlarda kaybı önleyecek veya azaltacaktır.
 


Kaynak: Haber Merkezi