Cumhuriyet resepsiyonuna davet edilen maden işçileri, aileleriyle beraber Tarihi Gelibolu Yarımadasındaki şehitlikleri ziyaret etti.
Zonguldak'ın Kilimli ilçesi Gelik beldesinde geçtiğimiz 22 Eylül'de Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait Karadon Müessesesi'nde kömür madeninde yerin metrelerce altında çalışan maden işçileri, akşam saatlerinde iş çıkışı kömür karası kıyafetlerini değiştirmeden beldedeki evlerine gitmek için halk otobüsüne binmişti. Özel halk otobüsüne binen 6 maden işçisi, otobüsün koltukları boş olmasına rağmen yaklaşık 5 kilometrelik yolda ayakta seyahat etmişti. Bu hareketleriyle madenciler Türkiye'nin gönlünü fethetmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 29 Ekim Cumhuriyet resepsiyonuna davet edilen Türkiye'nin konuştuğu madenciler Gökhan Onur, Musa Uğur, Sabahattin Akkoç, Ali Aktaş, Turgay İnam ve Koray Karabacak aileleriyle birlikte Tarihi Gelibolu Yarımadasında 2 gün boyunca Mecidiye Tabyaları, Şahindere Şehitliği, Seddülbahir, Şehitler Abidesi, 57. Alay Şehitliği, Yahya Çavuş Anıtı ve Conkbayırı’nı gezecek.
Gelibolu Tarihi Yarımadasına gelen madencileri ve ailelerini 57’nci Alay Şehitliğinde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir karşılayarak, şehitlik hakkında bilgi verdi. Tarihi Gelibolu Yarımadasına gelerek, 57’nci Alay Şehitliğini gezen madenciler ve eşleri şehit mezarları başında dua etti.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Çanakkale kahramanlıklarının yazıldığı bu topraklarda bugün yine misafirlerimiz var. Bugünkü misafirlerimizi Zonguldak’tan buraya geldiler. 102 yıl önce olduğu gibi memleketin her köşesinden aslında buraya insanlarımız ziyarete geliyorlar. Nasıl 102 yıl önce atalarımız ecdadımız buraya gelmişler ise, bugün onların torunları olarak da ziyaretçiler Çanakkale’ye geliyor. Çok şükür her geçen gün artan bir ziyaretçi yoğunluğumuz var. Ve Çanakkale Türkiye olduğunu, Türkiye’nin Çanakkale olduğunu bir kez daha otaya koyuyorlar. Bugünde aramızdaki misafirlerimiz de Zonguldak’tan ülkemizde örnek gösterilebilecek ve çok takdire şayan bir hareket sonucunda bütün kamuya mal olmuş bir misafirlerimiz Çanakkale’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Çünkü 102 yıl öncede Zonguldak’tan gelen atalarımız, ecdadımız destan yazmıştı. 102 yıl önce özellikle Zonguldak’tan gelen atalarımız tünel ve siper kazmada büyük yararlılıklar göstermişlerdi. Bugünde bizde onların torunlarını Çanakkale’de ağırlıyoruz” şeklinde konuştu.
Çanakkale’ye ilk kez gelen madenci Ali Aktaş, “Çanakkale’ye gelmek çok güzel bir duygu. Çanakkale ve şehitliklere gelemeyen herkesi buraya davet ediyorum. Tarihi atmosferi herkesin gelip, görüp yaşaması lazım. Kelimelerle anlatılamaz. 29 Ekim’de resepsiyona katılacağız. Sağ olsun Cumhurbaşkanımız bizi davet etti. Cumhurbaşkanımızla görüşmemizde Zonguldak ve madenle ilgili genel bilgileri anlatacağız” dedi.
Madenci Koray Karabacak ise “Biz bir Türk evladı olarak her zaman, Atalarımızın da dediği gibi ‘Her Türk asker doğar’. Burada askerliğin en güzel noktalarını hala hatırlıyorum. Askerlik günlerim aklıma geldi. Siperleri görünce sanki o anda savaşta yaşamış, o duygu içindeymiş gibi oldum. Madencilerin kazmış olduğu tünelleri gördüm. Biz bu işi yapıyoruz ama askerliğin içinde bizim yaşamış olduğumuz kareler var. Askerliği birebir yaşadım. Çok duygulandım” diye konuştu.
Madenciler, Çanakkale’de 2 gün boyunca şehitlikleri gezecek. Ayrıca madenciler, cumartesi günü Zonguldak’a, oradan da 29 Ekim günü Ankara’da düzenlenecek olan 29 Ekim Cumhuriyet resepsiyonuna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak katılacak.


Kaynak: İHA