Çanakkale'de, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Destek Programı kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörlüğü adına başvurusu yapılan 'Dijital Görüntü Tasarım ve Eğitim Merkezi' projesinin basın lansmanı ÇOMÜ TV Stüdyolarında gerçekleştirildi.
 
Proje lansmanına, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suat Uğur, GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç, GMKA İl Koordinatörü Recai Başaran, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Kasım’ın yanı sıra protokol üyeleri ve akademisyenler katıldı.
 
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Çanakkale, artık Türkiye’nin önde gelen bir marka şehri. Ulaşımdan denizciliğe, tarımdan sanayiye, eğitimden kültüre hemen her alanda Çanakkale öncü bir konuma sahip. 18 Mart Üniversitesi, sınırları aşarak bir dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Üniversitemiz artık uluslararası konferanslarla, bilimsel projelerle anılır duruma gelmiştir. AR-Ge’yi, teknolojiyi, inovasyonu ve üniversite – sanayi işbirliğini oldukça önemsiyor, geleceğimiz adına bu alanlarda önemli çalışmalar ortaya koyuyoruz. GMKA’nın Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Destek Programı kapsamında; Mesleki eğitim kalitesinin artırılması, iş dünyası ile meslek eğitimi veren kurumlar arasında işbirliğinin artırılması ve mesleki eğitim alamayan kesimlerin mesleki eğitime erişiminin sağlanmasına yönelik projelere desteklerini yakından takip ediyoruz. Türkiye’de ilk defa yüksek kapasiteli optik hareket yakalama ve yüz hareketleri yakalama stüdyosu (MOCAP) Çanakkale’mizde kurulmuş oldu. Bu alanda İletişim Fakültesi, Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencilerimiz ders almaya başladılar. İnsan beden ve yüz hareketlerini dijital veri haline dönüştüren MOCAP teknolojisi, sinema, animasyon, dijital oyun, savunma sanayii, tıp ve spor alanlarında Üniversite – Sanayi işbirliği çerçevesinde hizmet verecek. Öğrenci kardeşlerimizin mesleki gelişimleri için son derece önemli olan bu projenin başarılı geçmesini ve hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
 
Türkiye’de bu teknolojik düzeyde bir ilk olan ve 759.156,91 TL destek alan projenin yürütücülüğünü İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hülya Önal yapıyor. Projede araştırmacı olarak İletişim Fakültesinden Doç. Dr. Tuğba Elmacı, Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Doğru ve Öğr. Gör. Gökhan Akça yer alıyor. Projenin tanıtımını yapan Prof. Dr. Hülya Önal, merkezin Çanakkale için önemli bir değer olduğunu vurguladı. Önal, “Hareket yakalama olarak adlandırılan MOCAP, 3D animasyon ve video renk düzenlemesi (Color Correction) uygulamalarının ülkemizde sınırlı sayıda uygulayıcısı bulunmakta ve özellikle MOCAP uygulamaları için yurt dışından yüksek maliyetler ile hizmet alımı yapılmaktadır. Proje kapsamında ÇOMÜ İletişim Fakültesi ek binasında yer alan Uygulama Stüdyosuna kurulan teknolojik alt yapı ile mevcut ders programına 11 adet ders eklenmiştir. Bu sayede Radyo Sinema ve Televizyon Bölümünün 741 öğrencisi güncel teknolojik alt yapıyı ve yazılımları kullanabilen bireyler olarak ülkemizde bu konulardaki iş gücü açığını kapatmaya yardımcı olacaktır. Bu projeyle Çanakkale merkezli olarak ülkemizde kullanabilen nitelikli iş gücünü yetiştirmeyi amaçlamaktayız. Dijital Görüntü Tasarım ve Eğitim Merkezi kapsamında yer alan teknolojik alt yapı ve yazılımlar Güney Marmara ve ülkemizde nitelikli iş gücü yetiştirmenin yanında sinema, televizyon, sosyal medya ve dijital oyun sektörlerinde faaliyet gösteren şirketler ve ayrıca bilişim, tıp, savunma sanayii, spor, robotik vb. alanlarda kullanılarak Ar-Ge çalışmalarına katkı sağlayacak ve Üniversite-Sanayi işbirliği çerçevesinde hizmet verecektir" dedi.
 
Prof. Dr. Hülya Önal’ın konuşmasının ardından ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, stüdyonun işleyişi ile ilgili teknik bilgilendirmelerde bulundu. ÇOMÜ’nün Araştırma Üniversitesi olma yolunda iddialı projelerle adından söz ettireceğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, Çanakkale Vali Orhan Tavlı, AK Parti Çanakkale Milletvekilleri Bülent Turan ile Jülide İskenderoğlu'na ve GMKA temsilcilerine teşekkür etti. Konuşmaların ardından, hareket yakalama stüdyosunda, Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Doğru ve Öğr. Gör. Gökhan Akça’nın anlatımıyla gerçek zamanlı olarak üç boyutlu karakterlerin canlandırma performansı gerçekleştirildi.
 
Haber merkezi
 


Kaynak: Haber Merkezi