Biga Şehitliğinde düzenlenen anma programına; Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Cumhuriyet Başsavcısı Bahri Yalçınöz, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, İlçe Jandarma Komutanı Ufuk Erikli, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, İlçe Emniyet Müdürü Şafak Özkan, AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Şahin, CHP İlçe Başkanı Osman Öztürk, iYi Parti İlçe Başkanı Mahmut Aydemir, oda başkanları, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.
 
Program çelenk sunumu ve Kuran'ı Kerim'in okunmasıyla başladı. Daha sonra Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Biga Şehitliğindeki törenin ardından Hamdibey Mahallesinde Kuvayı Milliye kahramanı Köprülü Hamdi Beyin heykelinin önünde tören düzenlendi.
 
Burada bir konuşma yapan Biga Kaymakamı Mustafa Can konuşmasında, " Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızdan olan ve meslektaşı olmaktan da büyük gurur duyduğum şahadetinin 100. yıl dönümünde anmak için burada topladığımız büyük kahraman Köprülü Kaymakam Hamdi Bey’i anmak için burada bulunuyoruz. Bizim milletimiz, vatanımız nice kahramanlarla, nice isimsiz fedakar askerlerle tarihimizde birçok zaferlere konu olmuş ve isimlerini altın harflerle tarihi yazmışlardır. İşte onlardan biri de Biga ilçemizde büyük özveriyle fedakarlıkla kendisi ve silah arkadaşları ile beraber gerek Kuvayi Milliye’de bu vatana ayak basan düşman işgalinden kurtarılması için halkı örgütlemek ile onları motive etmekle ve her türlü desteği vermekle beraber bu vatanın kurtuluşunda büyük özveri ile çalışan cengaver kahramanlardır. Biga ilçemiz de Kurtuluş Savaşı'nda gerek bu kahramanlarla ve kendisi ile halkı ile beraber o zamanki liderlerine o zamanki mücadelede Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere onunla beraber silah arkadaşlarıyla bu mücadeleye destek vermişler ve her türlü isyana kalkışmaya karşı birlikte, beraber mücadele etmişlerdir. Bizler Bigalı'lar ve Türk Milleti olarak tarihimizde bu ve bunun gibi nice kahramanları okuyup anlayıp onların yaşam tarzlarını en iyi şekilde idrak ederek geleceğimize ışık tutmalıyız. Onlar nice isimsiz kahramanlar ki gencecik yaşlarında doğup, büyüdüğü Kaymakam Hamdi Bey gibi Makedonya'nın Köprülü kasabasında kimsesiz yetim bir şekilde büyüyüp buralara geliyor. Bu topraklarda memleketimizin farklı coğrafyalarında kaymakamlık yapıyor. Vatandaşa halka hizmet ediyor ve devletimiz ülkemiz bir mücadeleye giriştiğinde de eline silahını alıp halkı örgütleyerek düşmanla mücadele ediyor. İşte bu ve bunun gibi kahramanlar bizlerin önderidir ve örnek almamız gereken önemli şahsiyetlerdir. Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk'ta da yer verdiği gibi Akbaş Kahramanı olarak kendilerinin takdirine mazhar olmuştur. “Kuvayi milliye yalnız ben değilim kuvayi milliye bütün millettir ve ölmeyecektir.” Geçmişte olduğu gibi Kurtuluş Savaşı'nda da ve Kurtuluş Savaşı'ndan bugünümüze de nice isimsiz kahramanlar geldi geçti ve isimlerini tarihe altın harflerle yazdırdı ve yine bugün, dün, yarın da bizim milletimiz her türlü hain saldırıya kalkışmaya ve bu tarz ihanetlere göğüs gerecek ve bunlara dur diyecektir. Tıpkı yakın zamanda gördüğümüz gibi 15 Temmuz'da hain darbe girişiminde olduğu gibi tüm hainlere karşı Fetullahçı terör örgütüne karşı Bizim milletimiz ciddi bir direniş gösterdi ve tıpkı Kaymakam Hamdi Bey gibi tankın altına yatan nice kahramanlar ortaya çıktı ve bunlar yine aynı şekilde yarın da inşallah bu kahramanlar her zaman bu milletten bu topraklardan çıkacaktır. Bu vesilesiyle Köprülü Hamdibey ve arkadaşları başta olmak üzere Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarını vatanı milleti bayrağı uğruna canlarını seve seve feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Gazilerimize sağlık sıhhat uzun ömürler diliyorum" dedi.
 
Konuşmanın ardından yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
 
 
Yasemin özdeş
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Foto Galeri
KÖPRÜLÜ HAMDİBEY TÖRENLE ANILDI
KÖPRÜLÜ HAMDİBEY TÖRENLE ANILDI


Kaynak: Biganın Sesi