İlk büyük miting ise Kocaeli’de yapıldı. Binlerce işçinin katıldığı eylemde yüzde 17’lik zam kararına tepki gösterildi. Kocaeli’deki mitinge Biga’dan Türk Metal Sendikası Biga 1Nolu Şubesi de katıldı.
 
Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayicileri İşverenleri Sendikası (MESS) arasında 12 Ekim 2021 günü başlayan ve 130 bin işçiyi ilgilendiren Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin grev kararıyla sonuçlanmasının ardından eylemler devam ediyor. Türk Metal üyesi yüz bine yakın emekçi Kocaeli’de bir araya geldi. Türk Metal’in düzenlendiği ilk büyük miting İzmit’te yapılmış oldu. İşçiler, MESS’in yüzde 17’lik zammını protesto etmek amacıyla alanlara çıktı.
 
BİNLERCE KİŞİ KATILDI
İzmit Milli İrade Meydanı’nda düzenlenen “Metal Emekçileri Büyük Yürüyüş ve Mitingi”ne, farklı illerden binlerce işçi katıldı. Doğu Kışla Parkı ve Hasan Gemici Spor Salonu otoparkına park eden otobüslerden inen işçiler, buradan kortejler halinde yürüyerek Milli İrade Meydanı’na giriş yaptı. Meydanda çeşitli pankartlar açarak sloganlar atan işçiler, halay çekerek eğlendi.
 
“BU MİTİNG TÜM EMEKÇİLER İÇİNDİR”
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, yaptığı konuşmada, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde MESS yetkililerinin uzlaşmaz tutum sergilediğini belirterek, metal işçilerinin yaşadığı sıkıntılara dikkati çekti.
 
Bu mitingi sadece metal işçileri için düzenlemediklerini anlatan Kavlak, “Bu miting, pandemi döneminde canları pahasına çalışan tüm emekçiler içindir. İşten atılan, ücretsiz izne çıkarılan tüm emekçiler içindir. Bu büyük miting, örgütsüz işçiler, esnek, kuralsız, güvencesiz çalışanlar, işsizler, emeklilikte yaşa takılanlar, gelecekten umudunu yitirmiş gençler içindir.” ifadelerini kullandı.
 
“BU SÜRECİ BARIŞ İÇİNDE MASADA BİTİRMEK İSTİYORUZ”
İnsanca yaşamak istediklerini dile getiren Kavlak, “Sosyal diyaloğu hiç terk etmedik, uzlaşmak için her yolu denedik, iyi niyetimizi gösterdik ancak gördük ki muhatabımız bunu anlamıyor; bizi zorluyor, zora koşuyor. Bu süreci barış içinde masada bitirmek istiyoruz ama olmazsa işi sokaklara taşımayı da iyi biliriz. Sokakların yabancısı değiliz, o sokaklarda büyüdük, o sokaklardan geldik, gerektiğinde yine o sokaklara döneriz, eylemin kralını yaparız. Sizden aldığımız güçle, desteğinizle, işte bu alanın gücüyle o masada en iyisini yapmak, en iyisini almak için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Yine haykıracağız. Nefesimiz yettiğince bağıracağız. Bir kez daha hep beraber. Eylemse eylem, grevse grev” diyerek sözlerini tamamladı.
 
YASEMİN ÖZDEŞ
 


Kaynak: Biganın Sesi