Atatürk Kültür Merkezi konferans salonunda gerçekleşen eğitime, Çanakkale il Göç İdaresi Müdürü Veli Can Doğru ile Uyum ve İletişim Grup Başkanı Serap Özgül Erdem konuk oldu.
 
Biga Halk eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitimler kapsamında Suriye, Afganistan, Irak, İran, Filistin gibi ülkelerden Türkiye’ye gelen yabancı uyruklular Göç İdaresi İl Müdürlüğü’nün yönlendirmeleri ile eğitim alıyorlar. Göçmenler başta olmak üzere “yasal kalış hakkına sahip olan tüm yetişkin yabancıların” Türkiye’de ki sosyal, ekonomik ve kültürel hayata uyumunun kolaylaştırılması noktasında eğitici programlar gerçekleştiriliyor. Biga Halk Eğitimi Merkezi müdürü Ali Hikmet Cevher, bu eğitimlere katılanlar toplumla uyum içinde bir arada yaşamasına katkı sağlayacağını ifade etti.
 
Cevher, “Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü (HBÖGM) ve İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü (GİGM) arasında 26.06.2018 tarihinde Protokol imzaladı. Protokol çerçevesinde, geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler başta olmak üzere "yasal kalış hakkına sahip olan tüm yetişkin yabancıların" ülkemizdeki sosyal, ekonomik ve kültürel hayata uyumunun kolaylaştırılması amacı ile Biga Halk Eğitimi Merkezince Sosyal Uyum ve Yaşam Kurs (SUYE) Programı düzenlenmiştir. Bugün yapılan programda eğitmen Mukaddes Çetin  Yeni Bir Ülkede Yaşamak ve Uyum, Türkiye'nin Tarihi ve Coğrafi Yapısı Türkiye'nin Kültürel Yapısı, Gelenek ve Görenekler, Genel Ahlak ve Toplumsal Yaşam Kuralları, Sosyal Yaşam Kuralları, Hak ve Yükümlülükler, Sosyal Hayata İlişkin Bilgilendirme, Acil Numaralar, Güvenlik Güçleri, Dini Hizmetler, Sosyal Sportif Olanaklar, Banka İşlemleri, Eğitim ve Sağlık Olanakları, Medeni Kanun ve Hukuki Konular, Geçim Kaynaklarına Erişim, Faydalı Bilgiler" başlıklarında konuları temel düzeyde anlattı.” Dedi.
 
İl Göç idaresince tercüman desteği ile kursiyerlerin eğitime katılım oranının ve ilgisinin yoğun olduğu görüldü. Biga da ilk defa gerçekleştirilmiş olan bu eğitimin belirli dönemlerde tekrar edileceği ve mümkün olduğunca ilçede ikamet eden yabancı uyruklu göçmenlerin Biga Halk Eğitimi Merkezine gelerek kayıt yaptırmasının önemi,  bu eğitimden alınacak sertifikaların büyuk önem taşıdığı vurgulandı.
 
MEHMET ÖZDEŞ
 
 
 


Kaynak: Biganın Sesi