Çanakkale Folklor Araştırma Derneği Gençlik ve Spor Kulübü (ÇAFAD), halk danslarını araştırmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla Selim Yazan tarafından 23 yıl önce  kuruldu. Kuruluşundan bu yana Çanakkale'de 'festival kenti' algısı oluşturmaya çalıştığını söyleyen Başkan Yazan, gelenekselleştirme çabası verdiği Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali'nin 10'uncusunu büyük bir gururla takdim etti. Festivale katılım sağlamak amacıyla; Romanya'dan 2, Bulgaristan'dan 3, Gürcistan, Osetya, Abhazia, Filistin, Arnavutluk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İzmir Aliağa Tüpraş Halk Eğitim Merkezi ve ÇAFAD gruplarından oluşan 13 gruptan toplam 450 dansçı Çanakkale'ye geldi.  Bu sene ilk defa Filistin de festivale katılım sağladı.
İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nün bahçesinde kokteyl ile başlayan açılışa; Vali İlhami Aktaş, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Çanakkale Folklor Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Selim Yazan, kurum müdürleri ile davetliler katıldı.

Düzenlenen kokteylin ardından tüm gruplar Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak, İskele üzerinden Çağlar Kaynak Basketbol sahasına kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından, saat tüm gruplar sahneye çıkarak dans gösterilerini Çanakkalelilere sundu.

Troya Halk Dansları Festivali'nin hakkında konuşan ÇAFAD Başkanı Yazan, “450 dansçımız var yaklaşık 8 ülkeden gelen 13 grup var. İlk defa bu sene Filistin de bizi ziyarete geldi. Güzel ve keyifli bir festival başlangıcı yaptık. Dün akşam grup liderlerimiz ile beraberdik. Gruplarımız Çanakkale'nin ilgi ve alakasından çok memnun oldu. Her şey son derece keyifli ilerledi, Çanakkalelilere özel gösteriler hazırlandı. Çanakkale'nin tarihi ve turistik yerlerini de gezeceğiz. Troya Müzesi'ni, Şehitliği ve Bozcaada'yı gezdikten sonra Bayramiç'te bir festival günü daha gerçekleştireceğiz” dedi.

ÇANAKKALE'Yİ FESTİVAL KENTİ YAPMA DÜŞÜNCESİ
Yıllardır Çanakkale'de bir 'festival kenti' algısı yaratmaya çalıştıklarını söyleyen Yazan, “Tüm dünyada festivallerle alakalı konuşulurken Çanakkale'nin de adı geçmeye başladı. Bu da bizim için çok büyük bir mutluluk kaynağı oldu, katkı veren herkese çok teşekkür ederiz. Çanakkale kültürü önemli çünkü bizim özellikle üzerine basarak söylediğimiz bir şey var: Herkesin nüfus kâğıdında farklı bir yer yazar ama mutlaka Çanakkale geçer. Çanakkale deyince insanların içi titrer. Kendi kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi hem tanıtmak hem de bu vesileyle gelen misafirlerimi, gelen konuklarımıza tanıtmanın peşindeyiz.  Bunun için de özellikle bizlerle olan öğrencilerimize, üniversiteli gençlerimize bir vizyon açmış oluyoruz. Hem dünyaya onları entegre etmeye çalışıyoruz hem de dünyanın çeşitli yerlerden gelen insanları ağırlayıp onların kültürlerini öğreniyoruz” şeklinde konuştu.