Ticaret Bakanlığı, ülke genelinde 122 meslek odasını ve yaklaşık 83 bin meslek mensubunu temsil eden Türkiye Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Federasyonu'nun talebi üzerine, esnaf ve tacirlerin tamamını temsil eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) uygun görüşlerini de alarak 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, ülke genelinde tüm berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması yönünde karar aldı. Buna göre, berber, kuaför ve güzellik salonları bulundukları illerdeki valiler tarafından belirlenecek şekilde haftanın bir günü kapalı kalacak.
Biga’daki berber ve kuaförler, alınan kararı değerlendirdi. Berber ve kuaför esnafı, Ticaret Bakanlığı'nın berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olmasını zorunlu hale getirme kararı sonrası tatili gününün ‘Pazar’ günü olmasını istiyor.
‘KESİNLİKLE PAZAR GÜNÜ OLMALI’
Biga Elit Kuaför Sahibi Fatih Altınkaya, bu düzenlemenin yararlı olacağını ancak tatil gününün Pazar günü olmasını belirterek, “Ben mesleğe başladığım günden bu yana her Pazar dükkanımı kapattım, hiç açmadım. Çünkü benim bir ailem var, arkadaşlarım var onlarla birlikte zaman geçirmek istiyorum. Bizim ortak tatilimiz Pazar günü. Pazar günlerinin tatil olmasını istiyorum. Şimdi şöyle belirtmek istiyorum diyelim ki hafta içi kapattığımızda bu sefer de ailemizin, arkadaşlarımızın tatil günü hafta içi olmadığından biz yine birlikte vakit geçiremeyeceğiz, birlikte kahvaltı yapamayacağız, denize gidemeyeceğiz eğer böyle bir düzenleme gelecekse kesinlikle Pazar günü olmalı” dedi.
Çocuklu ailelerin sadece Pazar günü birlikte vakit geçirebildiklerini ifade den Altınkaya, “Evli olan kuaför sahipleri veya çalışanları hafta içi zaten aileleriyle birlikte vakit geçiremiyorlar, çocuklar da hafta içi okula gidiyorlar bu yüzden Pazar gününün tatil olması onlar içinde çok iyi olacak. Düğün sezonu olması nedeniyle kadın kuaförleri daha yoğun çalışıyorlar, düzenleme getirilecekse eğer farklı günlerde tatil olabilir, kadın kuaförleri ve erkek berberleri farklı günlerde tatil olmalı. Sadece kendimizi düşünmemeliyiz. Bizimle birlikte çalışan iş arkadaşlarımızın da bir sosyal çevresi ailesi ve arkadaşları var onları da düşünüyorum. Hafta içi bir gün tatil olduğunda onlar da sosyalleşemeyecek çünkü onların da çevresi çalışıyor olacak. Bu düzenleme biz rahatlayalım, nefes alalım, sosyalleşelim diye getiriliyorsa buna dikkat edilmesini isterim. Sadece kendimizi düşünmeyelim” diye konuştu.
‘BİZİM BİR AİLEMİZ VAR’
Pazar gününün tatil olmasını isteyen Biga Moda Erkek Kuaförü sahibi Hasan Güzel, bizim bir ailemiz var Pazar günü tatil olmalı. Hafta içi çevremdeki herkes çalışıyor zaten görüşemiyoruz. Diyelim ki bana tatil olacak onlar çalıştıktan sonra bana bize ne faydası olacak ki kesinle Pazar gününün tatil olması ben ve diğer kuaför arkadaşlarımın yararına olacak” şeklinde konuştu.
‘ENERJİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’
16 yıldır Biga’da kuaförlük hizmeti sunan Fatma Şahin ise, “Bu düzenleme hepimize rahat bir nefes aldıracak bizim mesleğimiz çok yoğun tempoyla çalışılan bir meslek ihtiyacımız olan tek şey enerji hafta içi bir gün tatil olması bize çok iyi gelecek enerjimizi artıracak işimizde daha olacağımızı düşünüyorum. İşimizde iyi olduğumuz zaman ailemizle de iletişimimiz daha rahat oluyor. Enerjimizin yüksek olması her şeye yansır enerji bizim için çok önemli” dedi.
 ‘16 YAŞINDAN BERİ YAPIYORUM’
16 yaşından bu yana kuaförlük yaptığını kaydeden Neslihan Durmaz, “Bir yıldır Biga’dayım, İstanbul’da yaşıyordum, sakinliği tercih ettiğim için Biga’ya geldim. Büyük şehirler de bu sistemlerin zaten var. Örneğin Salı günleri İstanbul’da, İzmir’de, Ankara’da kuaför salonları zaten kapalıdır. ‘Eczaneler gibi olabilir. Biga’da nöbetçi kuaförler olabilir. Eczaneler gibi olabilir nöbetçi sistemi ile çalışılabilir böylelikle daha rahat nefes alabiliriz. Pazar günü olması hepimiz için daha sağlıklı olacak” dedi.
‘AİLE İLİŞKİLERİMİZ DAHA DA ZEDELENECEK’
Tuana Kuaför Sahibi Selma Alkan, “Hafta sonu Pazar günü olacaksa bu düzenleme yararlı olacaktır. Bütün herkesin eşimizin dostumuzun evde olduğu bir gün olsun istiyorum. Hafta içi olduğu zaman aile ilişkilerimiz daha da zedeleneceğini düşünüyorum. Çünkü eşim işte çocuklar okulda olduğunda benim evde olmam hiçbir şey ifade etmiyor. Ben hafta sonunu tercih ediyorum. Birimiz  kapatmak istiyor birimiz de açmak istiyor. Bence hepimiz aynı gün kapatıp, aynı gün açmalıyız. Standart bir düzen olmalı. Birisi çalışıp birisi kaldığında dükkanımız da ki huzur bozulmaya başlıyor, düzensizleşiyor. Hayatımız için bizim için en uygun gün Pazar günüdür” diye konuştu.
‘SAĞLIMIZ HEP ARKA PLANDA’
Tuana Kuaför Çalışanlarından Zuhal Tuzgu kesinlikle bu uygulamayı çok gerekli bulduğunu belirterek, “Şuanda kuaförlük yapan arkadaşlarımızın hepsi çok genç hemen heveslerine ve paranın hırsına kapılıyorlar sağlığı hep arka plana bırakıyorlar. Ama bizim mesleğimiz gerçekten çok yorucu ciddi anlamda da vücut yıpratıcı, bunlar 40 yaşından sonra ciddi sorunlar olarak maalesef önlerine çıkacak ve kazanılan o paralar onların sağlıklarını geri getirmeyecek. Yani hırs sağlığın önüne geçtiği için böyle bir düzenleme kesinlikle olmalı” şeklinde konuştu.
Bahar Karakurt


Kaynak: Biga Doğuş Gazetesi