İdari Yürütücülüğü Çanakkale'nin başarılı STK'ları arasında yer alan Çanakkale Sualtı Spor Kulübü Derneği tarafından gerçekleştirilen, Proje Koordinatörlüğü'nü Biyolog Simge Özalp'in yaptığı 'Türkiye Kıyıları Mercan Resif Deniz Doğa Alanlarını Geliştirme, Koruma, İzleme ve Yönetimi'  adlı proje, 2022 yılı UNDP/GEF SGP Türkiye Küçük Destek Projeleri koordinatörlüğü tarafından desteklenmeye değer görüldü. Projenin bilim danışmanlığını ise Türkiye'nin denizel koruma alanlarına eklenen bu mercan resifinin tanıtılmasına ve korunmasına katkı sunan ve Türkiye'nin ilk doktoralı mercan resif biyoloğu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Sualtı Teknolojisi Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. H. Barış Özalp üstleniyor. 
27 Ağustos 2022 tarihinde Bozcaada arkadeniz kıyısında yapılan açılış lansmanı ile başlayan proje çalışmasında öncelikli olarak Bozcaada Tuzburnu/incirliada mevkiinde yoğun dağılım gösteren ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'ne göre IUCN mercanlar kırmızı listesinde yer alan nesli tehlike altındaki Cladocora caespitosa türünün habitatına odaklanılıyor. Yapılacak çalışmalarda bilinçsiz balıkçılık faaliyetleri ve çapa atımı nedeniyle zarar gören kolonilerin sürdürülebilir yaşamına dikkat çekilirken, resiflerin barındırdığı denizel biyoçeşitlilik tespit edilecek. 
Proje kapsamında incelenecek olan ikinci mercan resif bölgesi Marmara Adası Hayırsız adacık. Burada yaşam süren nesli tehlike altındaki Savalia savaglia mercanlarının son yıllarda artan ölüm olaylarına dikkat çekiliyor. Ağ ve çapa atımından en çok etkilenen türlerden olay S. savaglia'nın İtalya laboratuvarlarında 2700 yıl yaşam sürmüş fosil kayıtlarının olduğunu belirten Dr. Özalp, çalışmalar kapsamında farkındalık arttırıcı faaliyetler gerçekleştirileceğini, balıkçılara da fayda sağlamak amacıyla mercan resif bölgesiyle ilişkili açık su bölgelerinde ortamı canlandırıcı derin su ahtapot resifleri, mercan transplantasyon ve seramik prototip gibi uygulamaların yapılacağını ifade etti. 
Proje destekçileri arasında Bozcaada Su Ürünleri Kooperatifi Başkanlığı, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Sualtı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneği, Adalar Vakfı ile Bozcaada Mendirek Dergisi bulunuyor. Birçok deniz canlısı barınma, beslenme ve üreme alanları oluşturan C. caespitosa ve S. savaglia mercanlarının Akdeniz'de sıkı koruma tedbirleri altında korunduğu ve türler üzerinde acil eylem planları oluşturulduğu bildirildi. Projenin 27 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleştirilen resmi lansman açılışı ve tantım dalışı faaliyetleri ile sualtı fotoğraf sergisine, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi akademisyenleri, Bozcaada Liman Başkanlığı, Bozcaada Su Ürünleri Kooperatifi Başkanlığı, Bozcaada Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı, proje resmi destekçileri, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile çok sayıda ilgili katılım sağladı.  
 


Kaynak: Haber Merkezi