Biga'nın Harmanlı Köyü'nde üretici Gökhan Köse ve Murat Ulusay tarafından 15 dönümlük alanda Kapari Bitkisi yetiştiriliyor.
Biga ilçe Tarım Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Yeterli ve dengeli beslenmede vitamin ve maddeler açısından zengin, Türkiye' de tüketimi yaygın olmayan, çiçek tomurcukları gıda sanayide kullanılan, gerek salamura gerekse konserve olarak işlenen ve ihraç ürünleri arasında yer alan " KAPARİ" bitkisidir. Lavanta, yaban mersini, kuşkonmaz la beraber Biga'mız Harmanlı köyümüzde üreticilerimiz Gökhan KÖSE ve Murat ULUSAY tarafından15 dönümlük alanda Kapari Bitkisi yetiştirilmektedir. Kendilerine ürettikleri için teşekkür eder, hayırlı ve bereketli üretimler dileriz” denildi.

Kapari Nedir?

Ülkemizde diğer yabancı ülkelere oranla daha az kullanılan kapari Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetişen dikenli bir bitkidir. 100 gram kapari, 3 gram lif, 5 gram karbonhidrat, yaklaşık 1 gram yağ ve 2 gram protein içerir. C vitamini açısından oldukça zengin olan kapari meyvesi, A, K, E, niasin, riboflovin, B12 vitaminleri ve potasyum, kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri içerir. 1 yemek kaşığı yani yaklaşık 5 gram kapari sadece 2 kalori içerir.
Özellikle zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez sebzesi olan kapari çiçeği aynı zamanda antioksidan bileşenler açısından da zengindir. Capparaceae familyasına ait bir bitki olan ait kapari çeşitleri Capparis ovata ve spinosa'dır.

Kapari Bitkisi Nerede Yetişir? Nasıl Yetiştirilir?

Doğada kendiliğinden yetişen kapari üretimi tohum ile yapılır. Kapari tohumu ağustos ve eylül aylarında olgunlaşmaya başlayan karpuzcuk şeklindeki meyvelerden elde edilir. Karpuzcuklarda bulunan tohumları su ile yıkanarak güneşte kurutulur. Kurutulan tohumlar koyun gübresi, yıkanmış dere kumu ve orman toprağından oluşan karışıma mart ayı sonunda ekilmeye başlanır.
Tohumlar 25-30 gün içinde çimlenerek kapari filiz halline gelir. Kasım- nisan aylarında kapari fidanı yerinden sökülerek derin sürüm yapılan arazilere dikilir. Dikim yapılırken kapari fidan aralıklarına dikkat edilmesi gerekir. Kapari ağacı mayıs ayı ortalarında çiçek vermeye başlar. Sıcak iklim bitkisi olan kapari otu güneşi sever, ülkemizden yüksek miktarlarda ihraç edilen kapari iyi bir döviz kaynağıdır.

Gökçe Akkoç


Kaynak: Biga Doğuş Gazetesi