Biga Doğuş Gazetesi olarak gündeme getirdiğimiz tarihe yapılan bu saygısızlığın sorumlusu hangi kurumun olduğu konusunda kamuoyu Çanakkale Valiliği ve Biga Kaymakamlığı'ndan açıklama bekliyor.

Biga ilçesinde 95 yıllık geçmişe sahip atıl vaziyette bulunan Danişment ve Pekmezli ilkokullarına iddiaya göre yıllar önce kapı ve pencerelerine PVC takıldı. Bir hafta önce sosyal medya kullanıcıları fotoğraflarla gündeme getirerek, tepki gösterdi. Biga Doğuş Gazetesi, vatandaşların sosyal medyadan tepkilerini, 23 Eylül Cuma tarihli gazetede; '95 YILLIK TARİHE SAYGISIZLIK', 'Tarihi okulların, PVC kapı ve pencereleri tepki çekti' ve 26 Eylül Pazartesi tarihli gazetede 'TARİHE YAPILAN SAYGISIZLIĞIN SORUMLUSU KİM?' başlıklı haber ile gündeme getirdi.

Bir haftadır Danişment ve Pekmezli köylerinde atıl vaziyette bulunan 95 yıllık tarihi geçmişe sahip ilkokulların pencereler ve kapılarındaki PVC'lerin nasıl ve ne şekilde yapıldığı konusunda ilgili hiçbir kurumdan net bir açıklama yapılmadı. Biga Doğuş Gazetesi olarak gündeme getirdiğimiz tarihe yapılan bu saygısızlığın sorumlusu hangi kurumun olduğu konusunda kamuoyu Çanakkale Valiliği ve Biga Kaymakamlığı'ndan açıklama bekliyor.

NE OLMUŞTU

Biga ilçesine bağlı Danişment ve Pekmezli köylerindeki atıl vaziyette bulunan 95 yıllık tarihi ilkokullarının kapı ve camlarının PVC'den yapılması sosyal medyada büyük tepki çekmişti. Tarihi okulların kapı ve penceresindeki PVC'leri gören sosyal medya kullanıcılarından Birgül Coşkun, 'Muhteşem bir mimarisi varmış çok yazık. Tarihini bilmeyen bir millet yok olmaya mahkumdur #mustafakemalatatürk', Ali Özkan Aldemir, 'Biga Danişment ve Pekmezli ilk öğretim okulları 1922 tarihinde yapılmış atıl vaziyette kaderine terk edilmiş bekliyor. 1071 tarihinde kurulan köyde bu şekilde tarihi binalarına sahip çıkamayan bir iktidar yerli ve millilikten söz ediyor. Tarihi binaya pimapen'den kapı pencere aslına hiç uygun olmamış', Metin Acar, 'Kültürel Miras olarak kabul görülmüyor herhalde' ve Zöhre Koç ise, 'Köy okullarının çoğu bu durumda. Yazık güzelim binalar çürümeye terk edilmiş. Tarihine sahip çıkamayan bir milletiz maalesef” ifadeleriyle tepkilerini dile getirmişti.
Bahar Karakurt