Tüm Türkiye ile birlikte Biga’da da eczacılar, 16 Ekim gününde yapılacak büyük miting öncesinde "Eczaneler Kapanmasın" kampanyası başlattı.
 
Biga’da, “Eczacıya Hak Ettiği Değer Verilmelidir” eylem planı kapsamında Türkiye geneli ile eşzamanlı siyah poşet, siyah maske, yaka kartları ile hizmet verilmeye başlandı.
 
Çanakkale Eczacılar Odası Biga Eczacı Temsilcisi Eczacı Merve Aktaş Akarçay, “ İlaç yokluğunun sebebi hem güncel euro kurunun ilaç kurundan çok farklı olması hem de küresel piyasa da ham madde sıkıntısı yaşanması.  Şuan sabit bir kur uygulaması var ilaç eczacılık kurumunun belirlediği ve bu kur son düzenlemeyle 7,86 fakat Gerçek Euro kuru 18’lerde. Üreticinin hammadde, çalışan gideri, elektirik vb giderler, lojistik giderleri gibi her alanda oluşan enflasyon kaynaklı gider artışlarından dolayı teminde sıkıntı yaşıyoruz. Firmalar sıkıntı yaşadığı için depolara iletemiyorlar. Bizde depolardan alamadığımız için hastalarımıza iletemiyoruz. Üretici ham madde bulamadığı için üretimi yeterli gerçekleştiremiyor.
Bu sıralar çocuk şuruplarında çok fazla yokluk çekiyoruz. Bunun en büyük sebebi Şişenin çok pahalı olması. Sadece ham madde de değil ambalajda da sıkıntılar yaşıyor firma. Her kademe de oluşan fiyat artışı son ulaşan kişi de maalesef olumsuzluklara yol açıyor.
 
‘İLAÇ YOKLUĞU %20’
 
Uzun süredir ilaç yokluğunun çekildiğin ifade eden Akarçay; “Şuan ilaç yokluğu %20’ye ulaştı. Diyabet ilaçları, tansiyon ilaçları kanser ilaçları hayati öneme sahip ilaçlar bile sıkıntıda maalesef ve bu durumun sorumlusu biz eczacılar değiliz. Bizler hastalarımızın ilaca kolay, ucuz ve zamanında ulaşmasını istiyoruz, bu bizim görevimiz"  dedi.
 
'16 EKİM'DE MEYDANLARDAYIZ'
 
İlaç yoklukları, hastaların ilaç için ödedikleri rakamın sürekli yükseliyor olması, Eczacıların yok sayılması, kontrolsüz açılan Eczacılık Fakülteleri, laboratuvarları dahi olmayan açılan Eczacılık Fakülteleri, hastaların ödediği ilaç fiyat farklarının gittikçe artmasına DUR demek için 16 Ekim’de meydanda olacağız. Eczanelerdeki ekonomik çıkmaza Dur demek için de Eczacılar miting yapıyor. İlaç fiyat kararnamesi diye bir uygulama var ve  bu uygulama ile bizim karlılıklarımız belirleniyor. Ve 14 yıldır  aynı kademeler uygulanmakta.14 yıl önceki ekonomik şartlar maalesef yok. Biz hala orda ki yüzde kazançlarımızla bugün ayakta durmaya çalışıyoruz. Tüm bunlara Dur demek için miting yapacağız.
Biga’dan 24 kişi katılacağız. Çalışanlarımızla birlikte katılacağız” ifadelerine yer verdi.
 
Girgin Eczanesi Sahibi Ezgi Girgin: Pandemi sürecinde ilaçlar sıkıntıya düşmeye başladı Firmalar üretimi durdurdu. Ekonomi baya kötü etkilendi tüm dünyada. Depoda ilaç alamıyor, bize de veremiyor. O kadar çok ilaç yokta ki biz artık hastaya yok yok demeye korkuyoruz. En çok göz ilaçları, tansiyon ilaçları kanser ilaçları yok. Ne olacağını bilmiyoruz, iyice de kötüye gidiyor. İlaçlara zam geliyor, zam gelmesi bizi daha çok sıkıntıya sokuyor. Muadil ilaçlarla idare ediyoruz. Çoğu ilacın muadili de yok.”
Hastaya karşı zor durumda kaldığını ifade eden Girgin:  Hastaya ilaç aramasını, elinde varsa bulursun demek zorunda kalıyoruz. Hastaya karşı biz zor durumda kalıyoruz. Biz kötü oluyoruz. Her gelen hastaya durumu anlatmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
KASIM- ARALIK’TA HİÇ İLAÇ BULAMAYACAĞIZ
Yaşanan ilaç sıkıntısının giderek arttığını belirten Girgin, ‘Bizim ilaç sıkıntımız Temmuz ayında zam geldi orda biraz toparladı. Kasım-Aralık’ta hiç ilaç bulamayacağız gibi duruyor.’ dedi.
Kadın doğum haplarının, göz damlasının, tansiyon ilaçlarının en çok bulunmayan ilaçlar arasında olduğunu vurgulayan Ezgi Girgin; On tane tansiyon ilacını hastalar arasında bölüştürüyoruz. İlaç değiştirtilmeye göndermek zorunda kalıyoruz” ifadelerine yer verdi.
 
İLAÇ FARKLARI ÇOK BÜYÜK
Son dönemde sıklıkla yaşanan ve hastaları mağdur eden ilaca erişim sorunlarına kalıcı çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Girgin: Hastalardan çıkan ilaç farkları, emeklilerden, raporlu ilaçlardan çıkan farklar. Bizim kârımız 13 yıldır aynı. Bizim masraflarımız %300 artarken kârlılığımız %5-10 civarı artıyor.” şeklinde konuştu.
 
‘BU İŞLETMEYİ ÇEVİREMEYECEĞİMİZ HALE GELECEĞİZ’
 
16 Ekim’de Ankara’da düzenlenecek miting için hepimizin aynı tarafta savaştığını vurgulayan Sağlık Eczanesi sahibi Füsun Yeşilfiliz Baykurt: Hepimiz aynı fikirde olarak aynı tarafta durarak savaşıyoruz. Bu yürüyüşte insanlara doğruyu anlatabilirsek biz derdimizi. Amacımız ilaç fiyatlarını artması değil, insanların daha fazla para ödemesi de değil. Fiyatlar aynı kalsın. Ama bizim SGK’dan aldığımız ilaç bedelleri o kadar düşük ki, bu işletmeyi çeviremeyeceğimiz hale geleceğiz. Bu Pazar günü bunu anlatacağız. Bizim amacımız ilaca zam yapılsın, ilaç fiyatları ikiye katlansın asla değil. Zaten fiyat arttıkça bizim karlılığımız düşüyor. Bize bir düzenleme gerekiyor.
Biga olarak aynı fikirdeyiz birçok eczacı arkadaşımız mitinge katılacak.
 
‘MİDENİZ BULANSA.. BULANTI KESİCİLER YOK’
 
En çok Mide bulantı kesici ilaçların olmadığını vurgulayan Baykurt: “Çocuğunuzun midesi bulansa mide bulantı kesici ilaçlar yok maalesef. En çok kullanılan antibiyotik grubu yok. Üretemiyorlar. Çünkü devlet üreticinin kara geçmesi sağlayacak kadar ücret ödemiyor. Bizde o yüzden yok satıyoruz.” İfadelerini kullandı.
 
 
Bahar Karakurt
 
 
 


Kaynak: Biga Doğuş Gazetesi