Yaşlıların besin ihtiyacı erişkin ve genç insanlardan daha farklı olmaktadır. Yaşların ideal kilo hesapları daha farklıdır. Yaşlıların beslenmesinde çay yerine sütü ve taze sıkılmış meyve sularını tercih etmesi tavsiye edilmektedir. Reçel gibi enerjisi yüksek besinler yerine az yağlı besinler tüketebilirler. Protein ya da yumurta gibi besinleri tüketebilirler. Yaşlılarda beslenme kapsamında vitamin ve mineral açısından zengin olan salatalık ve domates tüketmesi de önerilmektedir.
 
Yaşlılıkta Beslenmenin Önemi

Yaşlılık sebebiyle ortaya çıkan hastalıkların geciktirilmesi, önlenmesi ve tedavi edilmesi için beslenme oldukça önemli olmaktadır. Beslenmenin dengeli ve yeterli olması gerekir. Dengeli ve yeterli bir beslenme hem sıkıntılardan korunmak hem de fonksiyonel fiziksel durumların sürdürülmesinde yardımcı olmaktadır. Yaşlılık döneminde hastalıklar, kırıklara bağlı olarak sakatlıklar ve enerji ihtiyacı artmaktadır. Yaşlılık döneminde enerji ihtiyacı için yetersiz beslenme daha çok soruna yol açabilir ve kronik beslenme yetersizliğine sebep olur. Dolayısıyla yetersiz beslenme sonucunda kronik hastalıklar ve bu hastalıkların sonucunda da ölümler ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden yaşlılık döneminde dengeli ve düzenli beslenme çok önemlidir.
Yaşlılık dönemindeki yaşlıların beslenmesi, yaşlanma sürecinde kişide meydana gelen kronik hastalıklardan, fiziksel ekonomik psikolojik durumlardan etkilenmektedir. Bu yüzden yaşlılık döneminde beslenmenin uygun bir şekilde planlanması önemlidir. Her yaşlının kendi durumuna göre tespit edilip kişilere özgü olarak bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Aynı zamanda bu dönemde yaşlıların düzenli olarak fiziksel aktivite yapması gerekir. Ayrıca zararlı olan sigara gibi maddelerinden korunma önlemleri alınmalıdır. Yaşlılarda beslenme alışkanlıklarının dengeli ve düzenli planlanması gerekir.
Yaşla birlikte en çok ortaya çıkan hastalıklar kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalıklardır. Dolayısıyla eğer bu hastalıklar varsa buna göre özel diyetler uygulanmalıdır. Sağlıklı bir yaşlanma sürecini yaşayabilmek için beslenmenin düzenli ve dengeli olması, fiziksel aktivitelerin yapılması ve zararlı alışkanlıklardan kaçınılması oldukça önemlidir.
 
Yaşlılarda beslenme kapsamında sağlıklı ve dengeli beslenme için öneriler şunlardır:
Öğün sayısı artırılmalıdır
Besin çeşitliliği sağlanmalıdır
Yeterli miktarda protein, karbonhidrat tüketilmelidir
Doymuş yağ tüketimi azaltılmalıdır
Meyve ve sebze tüketimi artırılması gerekir
Şeker tüketimi azaltılmalı
Posalı gıda tüketimi artırılmalıdır
Yeterli miktarda sıvı gıdalar ve su tüketilmelidir.
Kalsiyum içeriği yüksek olan besinler tüketilmelidir
Alkol ve sigaradan uzak durmak gerekir
Sodyum tüketimi ve tuz tüketimi azaltılmalıdır
Vücutta bulunan kas gücü ve ideal vücut kilosunun korunmasına dikkat edilmesi gerekir.
 Bununla birlikte, yaşlılık döneminde besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Yaşlılardaki besin çeşitleri şu şekilde sınıflandırılır:
Et, kuru baklagiller, yumurta, yağlı tohumlar ve benzeri besinler
Süt ve süt ürünleri
Taze sebze ve meyveler
Pirinç, bulgur gibi tahıl grubu
 
Haber Merkezi