Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Mahmudiye Köyü, Enerjisa tarafından kurulan ve kurulacak olan rüzgar gülleri ile başları dertte.
Köy sakinleri, Rüzgar güllerinin Mahmudiye’ye hiçbir faydasının olmadığı, gibi zararlarının olduğunu dile getirdi.

“ARTIK BU SESİ KALDIRAMIYORUZ”

Köyün yanına kadar gelen rüzgar güllerinden çıkan ses köylüleri rahatsız ettiği gibi, tarım arazilerini de işgal ediyor. Şimdi buna ek olarak 1.5 katı kat daha büyüklükte yenisi eklemek için çalışılıyor. Bunun için de sadece köyden birkaç kişi ile Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) bilgilendirmesi yapıldı. Sonradan haber alan köylüler ise köyün artık bu sesi kaldıramayacağını belirtiyor.
Rüzgarı ile meşhur Çanakkale’de çok sayıda Rüzgar Enerji Santrali (RES) bulunuyor. Bu RES’lerin büyük bölümü de tarım ve orman arazisine ve yerleşim yerine çok yakın yerde kurulmuş. Bu yüzden bu konuda çok şikayet geliyor. Yerleşim yerine en yakın RES ise Enerjisa Enerji Üretim Anonim Şirketi’ne ait Ezine İlçesine bağlı Mahmudiye köyünde bulunan rüzgar gülleri. Mahmudiye köyü, Çanakkale’nin sebze ve meyve deposu olarak bilinen Batak ovasında yer alıyor. Buradaki verimli tarım arazisi üzerine şimdiye kadar şirket tarafından 13 türbin kuruldu. Köydeki evlerine yanına kadar gelen bu rüzgar gülleri, döndüklerinde çevrede büyük bir gürültü oluşturuyor. Yıllardır köylü bu seslerden ve etkisinden şikayetçi.

3-5 KİŞİYLE ÇED TOPLANTISI YAPILDI

Tüm bu şikayetlere rağmen evlere yakın 1.5 kat büyüklükte yeni bir türbin daha kuruluyor. Köyde RES kapasitesi artışı projesi ile ilgili kısa süre önce ÇED toplantısı yapıldı. Toplantıya köyden çok az sayıda kişinin katılması dikkat çekmişti. Gerekli bilgilendirme yapılmadığı için köylüler bu toplantıya katılmadığını belirtiyor. Bu toplantıdan haberi olmayan köylüler daha sonra tepkilerini dile getirdiler. ÇED toplantısına katılan vatandaşlar da duruma tepki göstermişti.

GÜRÜLTÜDEN DURAMIYORUZ

Köy sakinleri, rüzgar güllerinin Mahmudiye’ye hiçbir faydasının olmadığı, gibi zararlarının olduğunu dile getirdi. Mahmudiye çevresine kurulan RES’lerin köyde bulunan evlere çok yakın olması nedeni ile çok ciddi gürültü problemi yaşadıklarını özellikle lodos havalarda ve akşamları rüzgar güllerinin dönüş sesi nedeni ile çok ciddi gürültü oluştuğunu söyledi. Kış ayları ile beraber rüzgarlı havaların başlaması ile bu gürültünün daha da rahatsız edici seviyeye çıktığını belirtti.
Bunlara ek olarak kurulacak 1.5 kat büyüklüğündeki yeni RES direğinin çıkartacağı sesin kat kat daha fazla olmasından endişe ediliyor. Gürültü nedeniyle uyuyamadıklarını da belirten köylüler, RES’lerin evlere 700 metre yakında olduğunu hatırlatarak, oluşan sorunlar nedeniyle yeni bir RES istemediklerini sözlerine ekledi. Ek olarak yapılacak RES için ÇED süreci devam ederken, 1.5 büyüklükte yeni rüzgar gülünün kurulması durumunda köyde durulmayacak seviyede gürültü oluşacağından endişe ediliyor. 
Haber Merkezi