Biga’nın Karabiga beldesinde sezonun ilk kuşkonmazı yüzünü gösterdi.
Biga’da nerdeyse tüm tarla kenarlarında, orman girişlerinde bir çok yerde yetişen genelde Nisan ayı gibi çıkması beklenen kuşkonmaz bu sene ilk olarak Karabiga’da görüldü.
 
Sosyal medya hesaplarında bitki, mantar toplayarak beğeni kazanan Ali Aydoğdu, sezonun ilk kuşkonmazını da görüntüledi.
Aydoğdu, “Tüm Biga’daki tarla kenarlarında, Orman yolu kenarlarında bol miktarda var her yıl kuşkonmazlar yetişir fakat bu yıl çok erken göründü. Genelde Mart sonu Nisan başı gibi görürüz kuşkonmazları.. Bu yıl kış gelmiyor, kuşkonmazlar geldi” dedi.
 
 ‘KUŞKONMAZ’
Kuşkonmaz genellikle, çok evimizde yaptığımız bir sebze değildir. fakat evde bir kere yapan da sürekli kuşkonmaz pişirmektedir çünkü lezzeti efsanedir. Kuşkonmazlar hem yapmak oldukça pratik olduğundan hem de yoğun bir vitamin ve mineral deposu olduğu için çok faydalı olduğundan tercih edilmektedir. Ayrıca inanılmaz bir C vitamini kaynağıdır. Kuşkonmaz, görüntüsünden tahmin edilemeyecek derecede lezzetli bir sebzedir. Tüm bunların yanı sıra kuşkonmaz, çoğu yemeğin yanına oldukça fazla yakışmaktadır. Örneğin, salatalara çok fazla yakışıyor, et, tavuk veya balık yemeklerinin yanına inanılmaz yakışmaktadır.
 
KUŞKONMAZIN FAYDALARI NELERDİR?
Kuşkonmaz içerisinde barındırdığı zengin vitamin ve mineraller sayesinde 'bitkisel bir antibiyotik' olarak biliniyor. Bitkide A, C, K ve B vitamini, potasyum, demir, folik asit ve lif bulunuyor. Antioksidan ve lif içeriği sayesinde kolon kanserinde koruyucu etki gösteriyor.
Kuşkonmaz, özellikle A ve C vitaminiyle selenyum ayrıca beta karoten bakımından zengin olduğu için de antioksidan özelliğe sahiptir.
Antioksidanlar da kansere karşı koruyucudur. Kuşkonmazdaki saponinin de bir antioksidandır. Bu sayede hücrelerimizi oksidatif strese ve inflamasyona karşı korur.
 
Bahar Karakurt