Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Biga’da çiftçiler, 2023 yılında hasadı yapılacak Nohut, Kavun, Ayçiçek ekimi için hazırlıklara başladı. Havaların da sıcak gitmesini fırsat bilen çiftçiler tarlarda hummalı bir çalışma yürütüyor.
 
Ekim ayının sonlarına doğru mısır, biber ve domates gibi ürünlerin hasadı tamamlanırken tarlalar yeni sezon için hazırlanmaya başlandı. Tarlalarındaki atıkları ve anızları temizleyen çiftçiler, toprağı yeni sezona hazırlıyor. Ekim öncesi toprağı hazırlamak isteyen çiftçiler, arazilerde traktörleriyle tohum yatağı hazırlama faaliyetleri için çalışmalara başladı.
 
Biga’nın örnek çalışkan çiftçilerinden Fuat Bilici, Nohut, Kavun ve Ayçiçek tarlalarını ot yapmasın diye karıştırarak yeni sezona hazırlıyor.
 
Hasat döneminin son bulmasının ardından toprak işleme zamanının geldiğini vurgulayan Bilici, hububat ekilecek alanlarda toprak işlemesinin halen devam ettiğini belirtti
Toprak işleme döneminde yağışların da önemli olduğunun altını çizen çiftçiler, tohum yatağının hazırlanmasının ardından ya da tarlaya tohum bırakılmasından sonra çok az bir yağış düşmesinin tohumun çimlenememe gibi bir durum yaşanmasını ortadan kaldıracağını ifade ettiler.
 
Bahar Karakurt