Biga’nın Sazoba Köyü’nde 2023 yılı üretim sezonu nohut ekimine başlandı. Nohut ekimi için Mart ayını bekleyen çiftçiler tarlalarını sürerek nohut ekimine başladılar. Sazoba Köyünde arazilerde son hazırlıklarını tamamlayan üreticiler, nohut ekimine başladı.
 
Çiftçi Fuat Bilici, “Sazoba Köyünde Berattin ve Hayrettin Teyzeoğullarına Nohut ekimini gerçekleştirdik. Kışlık nohutlarımızı ektik. her sene şubat mart aylarında ekilir. Mart ayını bekleyen çiftçilerimizinde nohut mesaisi başladı. Çiftçilerimize bol bereketli hasat diliyorum.” Dedi.
 
Nohut ve Tarımı adlı Tarım ve Orman Bakanlığı makalesine göre, dünyada en çok nohut üretilen ülkeler, Hindistan, Türkiye, Pakistan ve İran olarak sıralanıyor. Besin değeri açısından zengin olan ve özellikle bitkisel kaynaklı beslenenlerin protein ihtiyacını karşılamak için tercih ettiği ürün, bakliyatlar arasında kategorize ediliyor. İçeriğinde, %20 civarında protein, yüksek oranda karbonhidrat, yağ, fosfor ve kalsiyum bulunuyor. 
 
Tarımı yapılan nohut çeşitleri iki temel kategoride inceleniyor. Desi ve kabuli adı verilen nohut tipleri, tane iriliğine, tane şekline, nohutun rengine göre birbirinden ayrılıyor. 
Desi nohut ekini; kısa boylu (15 ile 60 cm arasında), küçük yapraklı oluyor. Farklı renklerde çiçek açıyor, beyaz, pembe, mor ve mavi çiçekleri olabiliyor. Baklalarına iki tane veriyor ve çok küçük, düzensiz, farklı renklerde tanelere rastlanıyor. Sarı, kahverengi, siyah ve yeşile çalan taneler görülüyor. Kalın kabuklu olan desi nohutlar, soğuğa çok daha dayanıklı olarak tanınıyor. 
Kabuli nohutların boyu 1 metreye kadar uzanıyor. Yaprakları daha büyük görülüyor. Beyaz çiçekleri bulunan nohutların baklasında genellikle tek tane yer alıyor. İri taneli, düzgün, koç başı şeklinde olan nohutlar, beyaz ve açık krem renklerinde çeşitleniyor. İnce kabuklu olan bu ekinler, ılıman bölgelerde yetişiyor ve soğuğa dayanıklı olmaması ile ayırt ediliyor. 
 
Burcu Uçmaz