Biga’da kış sofralarının vazgeçilmez yemeklerinden olan 'erişte'  Camialan Köyü’nde komşuların imece usulüyle bir araya gelmesiyle hazırlanıyor.
 
Sabah erken saatlerde başlayan erişte kesimi öğlenden sonraya kadar devam ediyor. Biga’nın buğdayından ve unundan yapılan erişte kesimine sabah erken saatlerde hamurun yoğrulmasıyla başlanıyor. Daha sonra bezelere ayrılan ve dinlenmeye bırakılan hamurlar sonrasında beşerli halde kesilerek erişte olarak hazırlanıyor. Aynı hamurlardan aynı zamanda makarnalık ve çorbalık da hazırlanıyor. Biga’nın yerli biberlerinden toz biber ve yine Biga cevizlerinden hazırlanan ceviz sucukları hazırlıklarını da tamamlayan köylü kadınlar hoş sohbetler eşliğinde kış hazırlıklarını sürdürüyor.
 
Kış sofralarının vazgeçilmezi erişte yapımı ile alakalı merak edilenleri Camialanlı köy kadınları anlattı. “Erişte geleneksel lezzetlerimiz arasında. Biz erişteyi imece usulü yapıyoruz. 3-4 ev toplanarak birlikte yardımlaşarak yapıyoruz. Her gün birimize önce hamurunu yoğurup kestikten sonra fırında kavurup kutularda saklıyoruz. Kışın da ihtiyacımız olduğunda hazır yemek gibi su kaynatıp, sonra tereyağı ile deme koyuyoruz. Daha sonra da altına patates koyarak pişiriyoruz. Kesinlikle her evde erişte vardır" ifadelerini eklediler.
 
Bahar Karakurt