Biga’nın Bekirli köyünde ilçesinde yetişen, değişik aroması ve kokusu dolayısıyla yöre halkı tarafından 'sofu' olarak da adlandırılan 'bağrıbütün' kavunu dikkat çekti.

Geçen yıllara göre ekim alanı daha da artırılan bağrıbütün kavunu Bigalıların ilgisini çekti. Sosyal medya da kullanıcılar, “Bayıldığım kavun ama artık eken yok”, “Bağı bütün ne güzel olur çekirdeği kemirmesi”, “Evet bizde sofu deriz. Bostan da ilk onlar olur. Mis gibi kokar.” İfadeleriyle bağrıbütün kavununa olan özlemlerini dile getirdiler.

Bağrıbütün kavun yetiştiricisi Bekirli köyünden Ali Gürgen, “satılık değil kendimize kadar ekiyoruz, Bizim burda çok ekip satan yok, herkes kendine kadar ekiyor, erken olan bir cins, Diğer kavunlardan 10 yada 15 gün erken olur.. tadı çok güzeldir.” İfadelerini kullandı.
Tadı muzu andıran bağrıbütün kavunu hem kokusu hem de lezzeti ile vatandaşlarca beğeni topluyor. Halk arasında yer muzu olarak da bilinen kavun, içerisindeki çekirdeklerin birbirine yapışık, iri yumurta büyüklüğünde olması nedeniyle ‘bağrıbütün’ olarak adlandırılıyor.
 
Bahar Karakurt