üretim parametrelerine ve kaliteye ulaştı. Özellikle son 10 yılda MOSDER’in desteğini arkasına olarak 7 kat daha büyüyen Türkiye mobilya sektörü; yaklaşık 120 ülkeye kendi markalarıyla ürün ihraç eden ve cari açık vermeyen bir sektör konumuna ulaştı ve 2016 yılını 2,2 milyar dolarla kapatmayı başardı.
Türkiye mobilya sektörü, uzun yıllar geçirdiği zorlu süreçten sonra fabrikasyon üretime geçerek dünya ile rekabet edebilecek üretim tesislerine ve kaliteye ulaşmayı başardı. Özellikle son 10 yılda 7 kata yakın büyüyen mobilya sektörü, yaklaşık 120 ülkeye kendi markalarıyla ürün ihraç eden ve cari açık vermeyen bir güç oldu. 31 Aralık 2016 tarihi itibarıyla açıklanan rakamlara göre; 2016 yılında ihracatını 2 milyar 2 milyon Amerikan dolarına yükselten sektörün ithalat rakamı ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 37 oranında gerileyerek 561 milyon Amerikan doları olarak kayıtlara geçti.
Öztaşkın: MOSDER, sektörün kapsayıcı ve çatı örgütüdür

Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan mobilya sektörünü tek çatı altında birleştirmek üzere 2003 yılında kurulan Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) ise bugün, Türkiye mobilya sektörünün yüzde 70’ini temsil eden bir kurum olarak yoluna tüm hızıyla devam ediyor. MOSDER’in kuruluş amaçlarından en önemlisinin Türkiye mobilya sektörüne birliktelik kazandırmak olduğunu söyleyen MOSDER Başkanı Nuri Öztaşkın, “MOSDER, Türkiye mobilya sektörüne aynı çatı altında buluşturarak büyük bir başarıya imza attı. Yılların birikimini arkasına alarak ve özellikle unvanının başında bulunan ‘Türkiye’ ibaresinin gereği olan sektörün kapsayıcı ve çatı örgütü rolünü her zaman sektöre yansıttı. Bu bakış açısıyla MOSDER, sadece üyelerinin değil tüm sektörün gelişmesi için elinden gelen gayreti gösterdi” dedi.

“Cari açık vermeyen sektör”
MOSDER olarak mobilya takipçilerini kendilerine değer katacak ürünlerle buluşturup, gelecek 5 yıl içinde de Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ihracatçı ülkesi içinde görmek için çalıştıklarını söyleyen Öztaşkın, “Özellikle önceki yıllardaki ihracat pazarlarımıza baktığımızda sadece yakın coğrafyalardaki ülkelere yönelik satışlarımız ön plandaydı. Fakat sektörümüzün dünya ile olan entegrasyonlarının artması neticesinde yeni pazarlara açılmamız hızlı bir şekilde gerçekleşti ve yaklaşık 120 ülkeye kendi markalarımızla ihracat yapar hale geldik ve cari açık vermeyen bir güç olduk” diye açıkladı.

13 yıllık bir hikayenin adı İSMOB
Öte yandan Öztaşkın, MOSDER tarafından 13 yıldır başarı ile gerçekleştirilen İstanbul Mobilya Fuarı olan İSMOB’un 2005 yılında çok samimi ve birkaç MOSDER üyesi işbirliğiyle kurulduğunu ve bugün dünyanın en büyük 3.Mobilya Fuarı haline geldiğini söyledi.

2005 yılında 10 bin metrekare ile başlayan bu zorlu fuar yolculuğunun bugün 120 bin metrekarede 14 Hall’lük dev bir fuar haline geldiğini aktaran Öztaşkın, “Türkiye mobilya sektörünü bir araya getirmek için bundan tam 13 yıl önce başlayan İSMOB; MOSDER için sektördeki rolünü belirleme ve anlatma fırsatı için önemli bir platformdu. Ve aldığımız destek gücüyle yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da sektörümüzün gücünü gün ve gün artırarak yoluna tüm hızıyla devam ediyor. Dünya fuar literatüründe gözle görülür bir değere sahip olan fuarımız, Türkiye mobilya sektörü için sadece ürünlerin sergilendiği bir platform değil, aynı zamanda Türk mobilya sektörünün yurt dışına açılması ve markalaşması için yoğun bir çaba sarf ediyor. Türk mobilya stilinin oluşturulması ve yaygın hale getirilmesi için MOSDER’in en önemli projelerinden biri olan İSMOB, mobilya trendlerinin belirlendiği bir alan olarak, inovasyon harikası ürünlerin yanı sıra dünya vizyonuna uygun, genç, dinamik, kalite ve tasarımıyla ön plana çıkan bir ‘Türk Mobilyası’ vizyonu oluşturmak hedefiyle ilerliyor. Bundan dolayı çok mutlu olduğumuzu bir kez daha dile getirmek isterim.”
 


Kaynak: Haber Merkezi