Cumhur ittifakı adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı adayı CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki  yaklaşık 5 puanlık fark, sayım işleminin devam etitği  geç saatlere dek sürdü.Çanakkale'de Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçiminde 1. parti CHP oldu. 4 Milletvekili kontenjanı bulunan Çanakkale' nin iki Milletvekilliğini CHP kazandı.TBMM' ye gitmeye hak kazanan CHP' li İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, seçim zaferi yaşar iken, Kalan iki vekillikten birini  AK Parti Ayhan Gider ile garantiledi.Bir vekillik ise, AK partili Jülide İskenderoğlu ile İYİ Partili Rıdvan Uz  arasında kelimenin tam anlamıyla bir gitti, bir geldi.
UZ İÇİN, AYNI KADER Mİ?
Gece boyu yaşanan meraklı bekleyişi, Yurt dışı oylarının belirlemesi gündeme geldi. Bu durum, akıllara bir önceki Genel seçimi getirmeye yetti.
İYİ Parti Milletvekili adayı Rıdvan Uz, bir önceki Genel  seçimde, yurt dışı oyları nedeniyle sandıkta kalan isim olmuştu. Aynı tablonun bir kez daha tekrarlanıp tekrarlanmayacağı, gece boyu yanıtı arayan soruya dönüştü.
-----------------------------------
Çanakkale Seçimini Yaptı
 14 Mayıs 1950 seçimlerinde  Adnan Menderes önderliğinde ‘Yeter Söz Milletindir’ diyerek tek partili CHP iktidarının sona ermesine vesile olmuş ve tarihi bir başarıya ima atmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’da Haziran’da yapılması planlanan seçimi yine aynı sloganla atıfta bulunarak 14 Mayısta seçimin yapılacağını belirtmişti. Bunun üzerine Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 14 Mayıs’ı seçim günü ilen etti.  Adayla çıkılan yolda geçtiğimiz gün Muharrem İnce Çekilme kararı alsa da ona atılacak oyların da geçerli sayılacağı tarihi seçim Bugün  sabah saat 08:00 itibari ile oy verme işlemlerinin başlaması ile gerçekleşmişti.
İktidar ve Muhalefetin sert sözler ile meydanlarda milyonlara kendini ifade etmesinin ardından bugün gerçekleştirilen seçime vatandaşlar da yoğun bir katılım sağladı. Katılımın yüzde 80 bandında olması beklendiği tarihi seçimde Çanakkale’de de adeta sandıklar doldu taştı. Vatandaşların büyük bir teveccüh gösterdiği seçimde Çanakkaleli Milletvekilleri de sandık başına geçti. Seçimde ilk oy kullanan isim Cumhuriyet Halk Partisi 1. Sıra Milletvekili Adayı İsmet Güneşhan oldu. CHP Çanakkale Milletvekili Adayı İsmet Güneşhan, eşi Nilden ve kızı Melis Güneşhan ile birlikte 18 Mart İlkokulu'nda 1124 numaralı sandıkta saat 09:00’da oyunu kullandı. Oy kullanma işleminden sonra düşüncelerini ifade eden Güneşhan, “Bugün ülkemizde bir demokrasi şöleni var. Cumhuriyet tarihimizin en önemli seçimlerinden bir tanesini yapıyoruz. Seçimlerin ne kadar önemli olduğunu herkes biliyor, herkes de farkında. Ben milletimizin, yurttaşımızın ferasetine güveniyorum. Bugün gereğini yerine getirecektir. Türkiye kararını verecektir. Türkiye'nin kararı seçmenlerimizin kararı, yurttaşlarımızın kararı demokrasiden yana olacaktır dedi.
Aynı okulda oyunu kullanan bir başka isim ise AK Parti 1. Sıra Milletvekili Adayı Ayhan Gider oldu. AK Parti Çanakkale Milletvekili Adayı Ayhan Gider  18 Mart İlkokulu'nda 1122 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Gider oy verme işlemi sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Vatandaşlık hakkımız olmasının ötesinde görevimiz olan oyumuzu kullandık. İnşallah bu seçim sonuçları memleketimiz için, ilimiz için ülkemiz ve tüm dünya için hayırlara vesile olsun. Sandıktan ne çıkarsa çıksın bugün 14 Mayıs yeter söz milletin dendiği gün. 190’de nasıl denmişse bugün de aynı şekilde hür seçimlerimizi yapıyoruz. Çıkan sonuca hepimiz saygı duymak zorundayız. Ben inanıyorum bugün çok daha güzel bir sonuçla yolumuza devam edeceğiz” dedi.
AK Parti  2. Sıra Milletvekili Adayı Jülide İskenderoğlu ise  AKÇANSA Güzel Sanatlar Lisesinde 1001 numaralı sandıkta  Annesi Cemile, Babası Erdal Kulbak, eşi Yücel ve oğlu Doruk İskenderoğlu ile birlikte oy kullandı.  İskenderoğlu, “Güzel bir seçim dönemi atlattık. Bu çok önemli, özel bir gün. Cumhuriyetimizin 100. Yılındaki seçimlerin ne kadar önemli olduğunu defaten dile getirdik. Bugün Allah’a şükür, kazasız belasız, çok büyük bir sorun olmadan bir seçim atmosferinde geçirdik. Çanakkale demokrasinin en güzel yaşandığı yerlerden birisi.   Milletin iradesine her zaman güvendik, inandık. Bugün milletin iradesi tecelli edecektir” dedi.
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale 1. Sıra Milletvekili Adayı  Rıdvan Uz da  Vali Fahrettin Akkutlu İlkokulunda saat 11.00 sıralarında oyunu kullandı.  Uz “Demokrasinin gereğini bugün yerine getiriyoruz Çanakkale'mizde. Öncelikle hem Çanakkale'mize hem Türkiye'ye seçimlerin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Ülkemize güzellikler getirmesini temenni ediyorum. Aynı zamanda bugün eli öpülesi annelerimizin Anneler Günü. Başta şehit anneleri olmak üzere tüm annelerin de Anneler Gününü kutluyorum. Güzel bir seçim atmosferi yaşanıyor Çanakkale'mizde. İnşallah bunu akşam böyle kapatacağız. Huzurun, barışın kenti Çanakkale'mizde ve Türkiye'mizde inşallah güzel bir seçim atmosferiyle tamamlayacağız. Milletimizin verdiği helal oyları da koruyacağız, kollayacağız” dedi.
Çanakkale Seçimini Yaptı
Çanakkale kent merkezinde 145 bin 772 seçmen için 439 sandıkta kuruldu.  Ayvacık ilçesinde 12 sandık, Bayramiç ilçesinde 117 sandık, Biga ilçesinde 268 sandık, Bozcaada’da 8 sandık, Çan ilçesinde 151 sandık, Eceabat’ta 28 sandık, Ezine’de 100 sandık, Gelibolu’da 111 sandık, Gökçeada’da 28 sandık, Lapseki’de 93 sandık ve Yenice ilçesinde ise 119 sandık kuruldu. Çanakkaleliler hem Cumhurbaşkanlığı hem de  Milletvelkili tercihini yaptı. CHP 2, AK Parti 1, vekil çıkartırken kalan bir vekil de kesin sonuçların ardından belirlenecek.
 
 Cuma Deren