Düşünün çorbacısınız, sabah müşteriler çorba içmek üzere dükkana geliyorlar ve çorba yok. Fırıncısınız. Kahvaltı yapacak insanlar ya da yemek yiyecek .

Düşünün çorbacısınız, sabah müşteriler çorba içmek üzere dükkana geliyorlar ve çorba yok.
Fırıncısınız. Kahvaltı yapacak insanlar ya da yemek yiyecek . Geliyorlar ekmek almaya, ekmek yok.
Öğretmensiniz. Ders anlatmıyorsunuz.
Çiftçisiniz , ekip biçmiyorsunuz.
Taksicisiniz, çıkmıyorsunuz yola.
Öğrencisiniz ,ders çalışmıyorsunuz.
Bir işiniz var, size sunulan ya da tercih ettiğiniz ama işinizi yapmıyorsunuz.
 
2021 Ekim ayında 9 tavuk 1 horoz alarak toplamda 10 kanatlı hayvanı bahçemizealıp , personel dosyamıza ekledik. Köpeğimiz var, koyunlarla birlikte çalışıyor. Kedimiz var, samanlıkta sağda solda dolaşan haşeratı temizliyor,kendini sevdiriyor. Koyunlarımız var. Başta sütlerini almıyorduk ama kuzularından yararlanıyorduk. Herkes işinde gücünde. Tavukları da 1 yıl önce ,yumurta versin diye aldık.
Kara tavuklar çok karaydı. Lohman Brownlar çok kahverengi. Çilli tavuklar çok alacalı. Biz gövdesi beyaz , yakalarına şık bir gerdanlık gibi dökülen siyah – beyaz tüyleri ve kırmızı ibikleriyle prenses gibi bahçede salınacak olan Sussex tavuklardan aldık. Çok araştırdık. İnternetten yaptığımız araştırmalarda başka şehirlerde bulduk ancak talep edilen sayı en az 50 olmalıymış. Elli bize çok. 10 kafi. Birkaç hafta araştırdıktan sonra Biga’da bir dükkandan alabileceğimizi öğrendik. Sevindik tabi . Aldık. Alırken satıcı bey abi dedi ki “ 20 güne yumurtlar bunlar.”
Yirmi gün sonra yumurtlamadılar. 1 ay sonra yumurtlasınlar. Yumurtlamadılar. Yerlerine alışsın, 2 ay sonra yumurtlasınlar. Yumurtlamadılar. Hayvanlar yiyecek stresine girmesinler diye istedikleri zaman buğdaya ulaşabilecekleri otomatik yemlik yaptık. Yumurtlamadılar. Köpeğe mama almak üzere gittiğimde tavukların yumurtlamadığını söyledim. Buğdayın onları yağlandırmış olabileceğini , yumurta yemi alırsam yumurtlayacaklarını söyledi. Köpek mamasıyla birlikte yumurta yemi de aldım. Yumurtlamadılar. Onlara çok geniş bir alan vermemize rağmen bahçede serbest şekilde gezerlerse özgür hissedeceklerinden yumurta veriminin olacağını söylediler. Kapıları açtık, bahçede serbest dolaşmaya başladılar. Daha ilk gün benim Gelibolu’dan saksı içinde getirip burada toprağa aldığım maydanozu çap koparıp yediler. Yesinler . Bu serbest dolaşım hakkından sonra ne oldu? Hiçbir şey. Yumurta vermediler.
Acı biber verin .
Verdik.
Yeşillik verin.
Verdik.
Yumurta yemi verin.
Yine verdik .
Kar yesinler.
Yediler.
Kış şimdi günler kısa. Hele bi günler uzasın . Güneş alsınlar.
Aldılar.
Burası çok büyük 10 hayvana. Daraltın burayı.
Daralttık.
Sopa koyun tünesinler.
Yeni kümes yaptık.
“Bak kesicez sizi!” diye uyarıyı yaptık. Yok arkadaş. Taaaammm 7 ay geçti tık yok. Ben tavuk olsam, işim yumurtlamak olsa ve yumurtlamasam valla utanırım basar istifayı giderim.
Mayıs’a girerken bir uygunluk belirlemeye çalışıyoruz, keseceğiz tavukları. Cumartesi şu var Pazar bu var. Sonraki hafta Cumartesi şu var Pazar bu var. Denk getiremiyoruz kesim zamanını. Derken Mayıs’ın ortası gibi kümeste küçük bir yumurta bulduk. Ohh başladılar, şükür. Tek yumurta var. Acaba kimin bu tek yumurta? Bunu bilemiyoruz. O nedenle kesim işini erteledik. Bir süre sonra yumurta çift oldu. Bir süre sonra da üç. Artık yumurtlamaya başladılar. Yolu buldular artık. Gerisi gelir. Sevindik. Biz kesmek istemiyoruz çünkü onları. Derdimiz et değil yumurta. Kümeste kaç yumurta var heyecanı yaşamak istiyoruz. Bazen 2. Bazen 3. Bazen 2 . Bazen 3. Bazen de hiç.
            Ve yine kesildi. Aramıza katılalı 1 yıl oldu. Bu esnada 2 tavuk 1 horoz öldü. Rekabet canlandırır diye kahverengi bir tavuk alıp bıraktım aralarına. O da kısa süre sonra diğerlerine benzedi.  Artık sıfır yumurta var kümeste.
Çorba yapmayan çorbacıya n’olur? Dükkanı kapanır.
Ders anlatmayan öğretmene n’olur? Yönetimden uyarı alır.
Ders çalışmayan öğrenci? Dersten kalır.
 Süt ya da kuzu vermeyen koyun?
Yumurta vermeyen tavuklara da gerekeni yaptık.
 
NE GEREKİYORSA
TOPRAK ÇEKTİ