Eskiden beri severim fuara gitmeyi. Başka fuarlar da olabilir ; Biga’daki Tarım Fuarları da olabilir. Faaliyet seviyorum belki de.

Eskiden beri severim fuara gitmeyi. Başka fuarlar da olabilir ; Biga’daki Tarım Fuarları da olabilir. Faaliyet seviyorum belki de. Tarım fuarının ilk kez kurulduğu yılda da gitmiş iş makineleri ve tarım aletleri bölümünü gezmiştim.Şimdi de hala o bölümleri gezerken keyif alıyorum. “Nasıl kullanılıyor bu traktörler böyle ya!” diye şaşırıyorum ama fuar bitince aklımdan çıkıp gidiyor,nasıl kullanıldığına hiç heves etmiyorum. Belki de ortam bulamıyorum.
            Fuarların ilk günü çok hareketli olur ve ben ilk gün gitmeye çok utanırım. Çünkü ikram çok bol olur ilk gün ve  ben ikram kapmaya gelmiş gibi algılanmaktan çok rahatsız olurum. Belki de ben rahatsız bir tipim ,bilemiyorum.
            Önceki yıllarda ziyadesiyle ikram olurdu. Un fabrikası gödek yaptırır dağıtır. Dışarıdan gelen makarna firması makarna yaptırır bardaklarda dağıtır. Lokantalar helva,lokumcular lokum ki biz dağıtmıştık oradan biliyorum. Gıda üretmeyen şeker, çikolata. Hiç olmazsa broşür, şapka, kalem, defter,balon… Fuar alanından çıkan elleri kolları dolu çıkardı . Maliyetler fuara katılan firma çeşitliliğini azalttığı gibi katılan firmalardaki ikram yelpazesini de daraltmış. Benim için sorun değil. Söylemiştim , ben zaten bol ikramda mahcup olurum. Yalnızca keçi sütü ve peyniri üreticisi Gülşen Hanım Çiftliğinin keçi peyniri ikramını çevirmedik ve tadına baktık.
            Önceki yazılarımda bahsetmiştim. Yem kırma makinesi için önce Gönen’e gittik. Sonra Biga’ya. Gönen’deki mağazanın elinde yoktu. Biga’daki mağazalarda da bulamayınca internetten üretici firmaya ulaşıp Denizli’den almıştık. Fuarda makineyi gördük. Neresi bu ya biz birçok yere baktık ,anlamadılar bile nerdeyse,diye kahırlandık.
            Bu makine Biga’nın Karabiga çıkışına doğru bir tarım mağazasında varmış. Çekinerek sorduk fiyatını . Zira fuara özel düşük fiyatlar varsa bizi biraz üzerdi. Neyse ki aynı fiyattı.  Sadece biraz dolandırmış olduk işi.  Bu vesileyle o mağazayla da tanışmış olduk ve ilaçlama pompası, çizme , köpek maması gibi şeyler aldık. Geçen yıl 85liraya aldığımız köpek mamasını fuarda 200 liraya bulunca sevindik ve 3 paket aldık. Çünkü şu anki piyasası 230 lira. Köpek maması işi biraz sıkıntılı.
            Yem kırma Makinesi ;
Ben köy enstitülerini çok severim. O konuyla ilgili birçok kitap okudum. Daha köye gelmeden önce köy enstitüsü kitaplarındaki üretimle alakalı işleri not alır, uygun ortam bulup denerdim. Bir yerde şöyle yazıyordu:” Sütten peynir, buğdaydan un, undan ekmek yapıyorduk. Ekmekler kalıyordu. Peynir suları dökülüyordu. O peynir sularını hayvanlara vermeyi denedik ve lıkır lıkır içtiler. Sonra bu peynir sularını analize götürdük ve protein …açısından çok zengin olduğunu öğrendik. Çevreden bayatladığı için atılan ekmekleri topladık. Peynir sularıyla ıslatıp hayvan yemi katkı maddesi olarak kullandık.”  Bu kadar seri değil tabi de ben kısa kesip meselenin özünü anlatmak istedim.
            2021 yılı. Pandemi etkileri korkunç bir yoğunlukla devam ediyor. Ben o zaman özel bir okulda okul müdürüyüm. Milli Eğitim Bakanlığı 3-4 haftada bir farklı seviyeleri okula alıyor ,alınmayanlar evde eğitime devam ediyor. Hepimiz iliklerimize kadar yaşadık o dönemi ,biliyoruz.
Farklı seviyeler açıldıkça okula gelip giden öğrenci sayısı da azalıyor. Birkaç hafta elli kişilik yemek sipariş ediyoruz. Sonraki haftalar bazı öğrenciler pozitif ya da temaslı çıkıyor, gelmiyor. Velhasıl kimi hafta yemek yetmiyor, kimi hafta olduğu gibi kalıyor. Hemen köy enstitülerindeki bayat ekmekleri hatırladım. Her akşam kalan ekmekleri eve getiriyorum. Poşetlerinden çıkarıp kolayca kuruması için dilimliyorum. Birkaç gün sürüyor kurutmak. Sonra onları büyük poşetlere topluyorum. Okuldaki personel şaşırıyor. “Hocam siz acaba okul çıkışları tost yapıp satıyor olabilir misiniz?” diye şakalaşıyor. J
Bir ayda okulda yenenler hariç, sadece atıl durumda olan 60 kilo ekmek. Sadece bir okulda. Ve tüm öğrencileri okula gelememiş olan bir okulda. Korkunç bir israf.
O ekmekleri köye getirdim. Düzenliliği olmayan bir ürünü vermek istemediği için bir süre Go ile ikna konuşmalarını sürdürdük. Rasyonu kontrol etti. İçerik olarak arpanın yerini karşılayabileceğini söyledi. Bir ay verebilirdik. 1 ay iyi süre. Devamlılık içerir. 1ay hayvanların yemlerine karıştırıp verdik.
O zaman makinemiz yoktu. Elimizle daha küçük parçalar yapıp karıştırdık. Şimdi , o zaman yem kırma makinemiz olsaydı atardık içine, diye anıyoruz. Aslında çok büyük külfet değil de muhabbet olsun diye böyle diyoruz işte. Asrın buluşu gibi abartma huyumuz var , evet.
Makineyle ilgili bir video çektik, Kullanımını anlattık. Koyunlarımız bize çekim esnasında eşlik etti.Kanalımıza yükledik.
Bizi sosyal medya hesaplarımızdan
Çoban Go Youtube  ,
 Gosheepfarm instagram ve facebook
Gulhan.Onay.Go instagram hesaplarından da takip edebilirsiniz. Hatta edin. Kanalımıza abone olmayı , videoları beğenmeyi unutmayın. J
 
Laf lafı açtı, oradan oraya devam ettim. O zaman bu haftaki yazının başlığı
KARIŞIK KASET olsun.