6 Şubat Depreminden bu yana her sabah aynı düşünceyle uyanıyoruz. Sorularımız gün be gün değişti. “Şimdiye kadar kaç kişi çıkarıldı acaba “ diye sorduk başta.

DERS :SOSYAL BİLGİLER
KONU: DEPREMLER
 
6 Şubat Depreminden bu yana her sabah aynı düşünceyle uyanıyoruz. Sorularımız gün be gün değişti. “Şimdiye kadar kaç kişi çıkarıldı acaba “ diye sorduk başta. “İnsanların sağ salim çıksın “ diye dua ettik sonra. Sayılar yükseldikçe haber takip edemez olduk, baktık ki bizim de sağlığımız gidiyor ,elden başka bir şey gelmiyor o halde “Bizi feraha çıkar” dedik durduk.
“Allahım bizi feraha çıkar! “ Zira bu ferahlığı topyekün ihtiyacımız var. Ve gerçek önlemler alınana kadar mededimiz hep dualar.
Çıkaracak elbet. Hangi acı azalmamış ki! Hangi sıkıntının üstüne güzellikler taçlanmamış. Bu da geçecek. Ferahlayacağız. Ancak ferahlamak ve yeniden gaflete düşmek noktasında nerede duracağımıza bu süreçte yaptıklarımız karar verecek. Depreme hazırlanıyor muyuz?
                Yaşam aktif bir süreç. Bazen sınava hazırlanıyoruz. Bazen evliliğe. Bazen yeni bir işe. Kimimiz ahiret hayatına hazırlanıyor. Kimi gördüğü dünyaya adapte olmaya çalışıyor. Ortak noktamız şu ki “hep hazırlanıyoruz” Buna depremi de ekleyeceğiz.
                Depremden alacak dersimiz var demiştim geçen hafta. Alacak bir dersimiz varsa Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak benim de bu dersi anlatmam gerekiyor. O halde bu hafta kısa bir ders anlatıyorum.
Pazarcık Depremini ülkemizde bilmeyen yok. İzmir, Elazığ ,Van depremini de yaşayanlar vardır Yıkımın büyüklüğü açısından değerlendirecek olunca  bu depremler çok akılda kalmamış olabilir. Ancak yaşı biraz olanlar 17 Ağustos Depremini de hatırlar. Hem de çok net hatırlar . Daha öncesine gitmemiz de boyutlarını idrak etmemiz de çok kolay değil. Fakat aklımızdan çıkmasın, “DEPREM OLUYOR ve OLACAK” Üçüncü jeolojik zamandan beri yer kabuğunda depremler oluyor.
Üçüncü Jeolojik Zaman, TERSİYER. 
Kelimeleri hafızada tutma tekniklerini kullanalım burada ki hiç aklımızdan çıkmasın.
TERSİYER. Ters yüz olan yer ,şeklinde kodlayalım zihnimize. O zamandan beri depremler oluyor. Türkiye bu oluşumun üzerinde bir ülke. Üçüncü Jeolojik zamandan beri depremlerle şekilleniyor ve şekillenmeye  devam edecek Türkiye. Bu şekillenme sürecinde “Allahım bize deprem yaşatma “ şeklindeki bir duanın sonuçsuz kalacağına emin olabilirsiniz. Türkiye’de depremler olacak. Hem deprem o kadar kötü bir şey değil. Fay hatlarının geçtiği yerler harika sıcak su kaynaklarıdır, kışın girer yüzeriz mis gibi. Evet kaplıcalar.
Ama bu sonraki haftaların  konusu olsun. İlk dersimiz “Deprem oldu / Deprem Olacak “ Bunu kabullenişle başlayalım 2023 yılı Şubat’ının ikinci yarısına.
Can kaybımız çok. Vücudumuz donarken kayıplarımıza içimiz yanıyor. Hepimizin başı sağ olsun. Teneffüse çıkabilirsiniz.