Bu sürecin stresli olduğunu geçen sene yaşamıştım, bu yıl ikincisini görüyorum ; Köylerde balya sezonu.

Bu sürecin stresli olduğunu geçen sene yaşamıştım, bu yıl ikincisini görüyorum ; Köylerde balya sezonu.
Stresi yaşayan değil gözlemleyen kişiyim. Dolaylı olarak ben de stres altındayım. Şöyle ki , çayırlar büyüdü. Biçilmesi gerek. Sonra ,iyi ihtimalle, birkaç gün güneşlenip kuruması gerek. Sonra toplanması gerek. Topladıktan sonra balya balya sardırmak gerek. Sarılan balyaları tarladan römorka, römorktan samanlığa çekmek gerek. Çok basit bir işlem değil mi?
Değil.

Başa dönelim. Önce çayırları biçmek gerek. Çayır biçmek için ihtiyacın olan ekipmana yani  traktör ve ot biçme makinasına ihtiyaç var. Sonra toplamak için gerekli olan ekipmana , sonra bağlamak için gerekli olan ekipmana. Neyseki taşımak için ihtiyacın olan kudret;  dayanıklı bir beden. Beden hariç diğer ekipmanların kendine ait olması iyi bir şey tabii. Ancak ‘Yeni Başlayanlar İçin Çiftçiliğin El Kitabı’nı yazacak olsam neye ihtiyacın var neye yok bilmeden tüm ekipmanlara satın alma maliyetinin altına girmemeyi öneririm ki bu yeni kurulan tüm iş kollarına önerimdir kısıtlı sermayeyle iş kuracaklar için. Nasıl derler bilirsin: Kervan yolda düzülür.

Neyse. Bizde bu ekipmanlardan yalnızca traktör ve beden var. J Dolayısıyla biçmek, toplamak , bağlamak gibi eylemler bizde biçtirmek , toplatmak, bağlatmak olarak cümle içinde kullanılıyor.
Diğerleri için erbap arıyoruz. Bulunur ,orası mesele değil. Mesele ,tüm bunların seri sıralamalarla olmak zorunda olması. Çünkü her an yağmur gelebilir! Biçmeden önce yağmur gelse sorun değil, ot büyür. Biçtikten sonra yağmur gelirse fena! Otlar çürür. Toplattıktan sonra yağarsa da fena! Kurumuş ot yeniden ıslanır. Bağlanırken ya da bağlandıktan sonra balyalar tarladan alınmadan önce yağarsa çok fena! Artık bağlanmışı açamazsın, perişan olur. Tüm bunlar yağmur gelmeden olmalı. Herkes aynı şeyin peşinde. Bir an önce kaldırmak istiyor. O nedenle de yardımlaşmak zorlaşıyor. İşte tüm bunlar hep stres.

Balya çekmek zor iş. Gergin bir bekleyişin ardından işi sonuca erdirmenin verdiği yorgunlukla ilk tur BTBK faaliyetlerini kapatıyoruz.

BTBK : Biçme Toplama Bağlama Kaldırma