Çanakkale Boğazı'nı geçemeyeceklerini anlayınca Gelibolu Yarımadası'na karadan çıkarma yaparak buradan Boğaz'a ulaşmayı deneyen İtilaf Devletleri'nin umutlarının yok edildiği 10 Ağustos Anafartalar Zaferi'nin 107'nci yıl dönümü kutlandı.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ev sahipliğinde, Gelibolu Yarımadası'ndaki Conkbayırı'nda Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Belediye Başkanvekili Süleyman Canpolat, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Tahsin Saruhan, Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Lucas Robson ile kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile askeri yetkililer katıldı.
Tören, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Avustralya Askeri Ataşesi Albay Benjamin Esler tarafından Atatürk Anıtı'na çelenklerin bırakılmasıyla başladı. Şehitler anısına saygı duruşunda bulunuldu ve saygı atışı gerçekleştirildi. Türk bayrağı, İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi. Türk Silahlı Kuvvetleri adına Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığında görevli Üsteğmen Tayfun Taş konuşma yaptı.
Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, “Bugün 107.yılı vesilesiyle anmasını gerçekleştirdiğimiz Conkbayırı Zaferi'nde canlarını vatan toprağına veren tüm Mehmetçiklerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Önce Boğaz'dan sonra karadan olmak üzere iki büyük harekât ile Gelibolu Yarımadası'nı geçmeyi hedefleyen birleşik güçler karşılarında, bünyesinde daha sonra cereyan edecek olan Kurtuluş Harbi'nin nüvesini de taşıyan Türk milletinin sarsılmaz vatan ülküsünü bulmuşlardır. 19 Şubat 1915'te başlayan taarruzlar 9 Ocak 1916'da son bulacak ve Çanakkale Cephesi Türk'ün zaferi ile kapanacaktır. Bu süreçte eşzamanlı olarak pek çok muharebe mevziisinde silsile halinde fasılasız gerçekleşen muharebeler, vatan müdafaasını en yüksek mefkûre olarak addeden komutanlarımız ve neferlerimiz marifetiyle etkisiz kılınacaktır. Yakup Kadri'nin dediği gibi 'Türk tarihinin yarısı şehnâme, yarısı da şühedanâmedir' Arıburnu, Seddülbahir, Kanlısırt, Bombasırtı, Anafartalar, Conkbayırı gibi mevzileri ile tarihimizin en büyük şühedanâme örneği olan Çanakkale'de şehitlerimizin makamları yüksek, ruhları şâd olsun. Zaferimiz daim olsun” dedi.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise, “Bugün burada, Çanakkale Muharebelerinin son safhası olan Ağustos Muharebelerinin sonuçlanmasında büyük bir öneme sahip olan Anafartalar Zaferi'nin 107. yılını kutlamak ve muharebelere şahitlik eden tüm neferlerimizi yad etmek için toplanmış bulunuyoruz. İstiklal Savaşı'nda elde edilen zaferin adeta bir ön sözü ve başlangıcı olan Çanakkale Muharebeleri, milletimizin tarih boyunca kazandığı en parlak zaferlerden biri olmakla birlikte Türk milletinin bağımsızlık yolunda fedakârlığının ve inancı uğruna şehadet kararlılığının kanıtıdır. Çanakkale ruhunun tüm vatan sınırlarımızda daima yaşaması ve yaşatılması temennisiyle sözlerime son veriyor; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere burada şehadet mertebesi ile şereflenen ecdadımızı ve gazilerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum” diye konuştu.
Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından şehitler için dua edildi. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı şeref defterini imzalamasıyla Conkbayırı'ndaki tören sonrası Küçükanafarta köyünde mevlit okutulmasıyla program sona erdi.
ANAFARTALAR'I DA GEÇEMEDİLER
Çanakkale Savaşları sırasında, İtilaf birlikleri Seddülbahir ve Arıburnu'ndaki çarpışmalardan sonra Gelibolu Yarımadası'nı buralardan geçmenin imkansız olduğunu görerek, kuzeydeki Anafartalar'da yeni bir cephe açtı ve Conkbayırı'nı ele geçirdi. Ancak 10 Ağustos 1915'te Mustafa Kemal'in emriyle başlatılan süngü hücumuyla, düşman püskürtüldü ve İtilaf Devletleri, Anafartalar'dan Gelibolu Yarımadası'nı geçemedi.
             
Haber Merkezi