ÇANAKKALE’nin Biga ilçesinde her Çarşamba kurulan pazaryerinde, pazar esnafı fiyatlardan memnun olmadıklarını ifade ederken, alım gücü zayıflayan vatandaşların alışveriş yapamaması nedeniyle 3 haftadır satış olmadığını belirttiler. Pazar esnaflarından Filiz Yıldız, “Fiyatlardan memnun değiliz, ne olacak böyle halimiz bilmiyoruz. Ne olacaksa bir an önce olsun yani, alıcı da satıcıda memnun değil bir an önce düzelmesini istiyoruz” dedi.

Pazar yerlerindeki fiyat tabelaları, artan enflasyon ve hayat pahalılığının adeta birer belgesi haline geldi. Tüketiciler de alım gücü zayıfladığı için doğru dürüst pazara da gidemiyor. Vatandaşların bir kısmı ise akşam saatlerini tercih ederek fiyatların düşmesini bekliyor.

Çanakkale’nin Biga ilçesinde kurulan Çarşamba pazarında da vatandaşlar kadar pazar esnafı da dertli. Pazar esnafı fiyatlardan memnun olmadıklarını belirtirken, alım gücü zayıflayan vatandaşların alışveriş yapamaması nedeniyle 3 haftadır satış olmadığını belirttiler. Biga Doğuş Gazetesi olarak ilçede haftalık kurulan pazarda esnafın nabzını tuttuk. 

Pazaryerinde esnaflık yapan Filiz Yıldız, “Fiyatlardan memnun değiliz. Ne olacak böyle halimiz bilmiyoruz. Ne olacaksa bir an önce olsun yani, alıcı da satıcıda memnun değil, bir an önce düzelmesini istiyoruz” dedi.

Son 3 haftadır alışveriş olmadığını dile getiren pazarcılar, domates 5 ile 7 TL ama satılmıyor. Kapya biber 15 TL ama satılmıyor, ucuzu da satılmıyor, pahalısı da satılmıyor, meyve de böyle şeftali 5-10 TL arası satılmıyor. Müşteriler gelmiyor, vatandaşın cebinde para yok. Bu genelde bu şekilde sadece Biga’da değil Çan, Gönen Lâpseki çevresinde durum böyle” diye konuştular.

“ALIM GÜCÜ ZAYIF”
Pazarcı Mehmet Karagöz ise, “1995 yılından beri Biga pazarında bahçemde ürettiğim ürünleri satıyorum. Malum Dünya ve Türkiye genelindeki krizden dolayı ve ekonomik durgunluktan dolayı fiyatlar oldukça yüksek, bize de maliyeti yüksek olduğundan dolayı bizde bu fiyatlara satmak zorundayız. Kendi ürünümüzün satmanın bir avantajını kullanıyoruz. Küçükte olsa müşteriye karşı bir esneme pozisyonumuz oluyor. Genel değerlendirme yapacak olursak insanların alım gücünün zayıf olduğunu görüyoruz. Daha önceki yıllara göre özellikle pandemiden bu yana. Bahçemde üretiyorum yerli tohum kullanıyorum” şeklinde konuştu.
Bahar Karakurt


Kaynak: Biga Doğuş Gazetesi