Kemer Köyü Su Ürünleri kooperatifi önünde gerçekleştirilen av sezonu açılış törenine, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Biga Belediye Başkanı AK Partili Bülent Erdoğan, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, daire müdürleri ve balıkçılar ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, “Ege Denizi ve Marmara denizine kıyısı olan İlimiz 671 km’lik sahil şeridi ile Çanakkale Boğazı, Saroz Körfezi, Edremit körfezi, Bozcaada ve Gökçeada gibi iki adaya sahip olup, geniş av sahaları, avcılık çeşitliliği, tür çeşitliği bakımından zengindir. Müdürlüğümüzce ruhsatlandırılmış 836 Balıkçı gemisi bulunmakta olup, bu balıkçı gemilerimizden 7 adeti gırgır gemisi olarak faaliyette bulunmaktadır. Gırgır ve trol ağları ile avcılık faaliyetinde bulunan balıkçı gemileri için 15 Nisan 2022 tarihinde başlayan genel av yasağı, gırgır ve trol gemileri için 1 Eylül 2022 de sona ererek, yeni av sezonu başlayacaktır. Bakanlığımız, su ürünleri avcılığıyla ilgili düzenlemeler yaparken bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususları göz önünde bulundurmuştur. Su ürünleri avcılığına ilişkin tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av araçları bakımından yasak, sınırlama ve yükümlülükler getirilmiştir. Getirilen düzenlemeler, sürdürülebilirliğin sağlanması ve herkesten önce balıkçılarımız içindir. Balıkçıların bu düzenlemelere uygun avcılık faaliyetinde bulunmaları, hem kendi menfaatleri hem de kaynaklarımızın sürdürülebilir işletimi bakımından önem taşımaktadır. Denizlerimizde yapılan gözlemler ve yürütülen araştırmalara göre bu av sezonunun bol ve bereketli geçmesi beklenmektedir. Ülkemiz, uzun sahil şeridi, yaygın içsular ve nehir sistemleri sebebiyle önemli ölçüde balıkçılık kaynaklarına sahiptir. Türkiye su ürünleri açısından hem ithal eden, hem de ihraç eden bir ülke konumunda olup su ürünlerinde pozitif bir dış ticaret dengesi mevcuttur. Avrupa Birliği (AB) Ülkelerine İhracatını yaptığımız tek hayvansal ürün balıktır. Yarattığı katma değer ve istihdama katkısı ile stratejik öneme sahip olan su ürünleri sektörü dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla gelişmektedir. Sektörün ekonomiye katkısı tarımsal üretim değerindeki yeri sektörün ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar önem arz etmektedir. Balık avcılığı ve yetiştiriciliği bakımından zengin olan ülkemiz, içeriği bakımından vitaminler, proteinler, yağ asitleri, mineraller bakımında oldukça zengin olan balığın haftada en az iki kez tüketilmesi önerilmesine rağmen kültürel değerlerimizin de etkisiyle balık tüketiminde oldukça geride kalmıştır. Avrupa ülkelerinde yıllık kişi başı 25 kg, Uzakdoğu ve Japonya'da yıllık 80 kg'ı bulan balık tüketimi ülkemizde sadece 8 kg'dır. 2022-2023 balıkçılık sezonunun balıkçılarımız için bol ve bereketli olmasını diliyoruz” dedi.
Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, balıkçılara bereketli bir av sezonu diledi. Konuşmaların ardından 2022-2023 su ürünleri av sezonu protokol üyelerinin kurdele kesimiyle açıldı. Balıkçılar, gece yarısı başlayan yeni av sezonu öncesinde 'Vira Bismillah' diyerek, denize açıldı.
Bahar Karakurt