İlk kitabı Evde Kalmış Kariyer Dosyası ile yazın hayatına giren Gülhan Onay'la röportaj yaptık.
Ne demek Evde Kalmış Kariyer Dosyası?
Birkaç anlama da açık aslında. Kariyerini sürdürmek isteyen insanlar var. Ama sürdürülmesi gereken bir özel hayat da var. İkisinin aynı dengede buluşamadığı durumlarda da vakti boşa harcamayalım, işimize bakalım diyen insanlar var. Bu durumda halk arasında da dendiği gibi ' evde kalmışlık' da anlaşılabilir, iş hayatını kenara bırakıp aşkı arayan insanlar da anlaşılabilir.
Duygusal bir kitap mı?
Melankolik duygular yok. Ama biraz içlenmişlik var evet.
Kitabımda 14 hikaye var. Hepsinde muhakkak farklı duygular var. Koruyucu Anne İçerir adlı hikayemde şefkat var mesela. Eşleri Pistten Alalım isimli hikayemde kadın kadına çalışırken yaşanan zorluklara biraz öfke var. Lüzumsuz hikayemde hayata biraz sitem var.
Kitabın ismine nasıl karar verdiniz?
Esnaf çocuğu olmamın etkisi olabilir. Bizde dükkan kapatılmaz.
Kitabın arka kapağında kitaptan kısa bir özet olan yazıdan bahsedecek olursam ; Becerisi çalışmak olan insanlar kalp ağrısını iş yerinde dindirir. Yüzünü işe dönenlerin yakasını artık iş güç bırakmaz. Cenaze olur gömer gelir, düğün olur şöyle bir döner gelir; Ama illa ki hep işine geri gelir.
İşini hemen halledip dükkana gelirsin .Davetlere geç gidersin. Çünkü tam çıkacakken biri gelir döner dükkanı yeniden açarsın. Buna düğün de dahil cenaze de dahil. Özel hayatını da sosyal hayatını da buna göre ayarlarsın.
Onun verdiği alışkanlıkla herhalde böyle bir isim buldum. Günün sonunda işe dönenlerin hikayeleri…
Herkesin var mıdır Evde kalmış bir kariyer dosyası ?
Biz çalışan kesim iş hayatının zorluklarından yakınıyoruz zaman zaman. Bu işleri bırakmayı düşünüyoruz. Deniyoruz. Olmuyor. Olmayınca ' bari işimize bakalım' diyoruz. Bu bir süre sonra otomatikleşiyor. İş yeri konfor alanımız oluyor. Herkesin var mıdır bilmiyorum. Aldığımız duyumlar her zaman bu yönde değil. Kalp ağrısını başka birisinde dindiren çok insan var. Ya da kayıplarını uyuyarak çözmeye çalışan. Ve ya ilaçlara tutunan. Çalışma hayatına bağlı olanlar da çareyi çalışmakta buluyor.
Çalışmak her zaman büyük işler yapmak için gerekli değil. Bazen oyalanmak için çalışırsın. Bazen para kazanmak için, bazen gelişmek için, bazen yerin belli olsun diye çalışırsın.
Ben “ Bugün kendimi iyi hissetmiyorum işe gitmeyeyim.” dediğim bir an bilmem. Kötüysem bilhassa gitmek isterim. Hemen evden çıkmak isterim. Çünkü çıkınca biliyorum havam değişecek. Öyle yaptım hep. Bir çalışmayı bitirirken diğerinin başlangıcını yaptım. Hiç ara vermedim. Bu devam edişte kendimi bulduğumu fark ettim. Bu sürdürülebilirlik bana iyi geliyor. Bu bakımdan bir de tavsiye vereyim hadi, çalışın insanlar çalışın! Kariyerinizi yavaşlatsanız bile tamamen kapatmayın.
Hangi süreçte yazmaya karar verdiniz?
2016'da bana iyi gelecek mesleğimi seçmeye karar verdim. İlk mesleğim öğretmenlik. Birkaç alanda öğretmenim. Sosyal Bilgiler öğretmeni. İşaret Dili Öğreticisi ve İngilizce Usta Öğretici. Sosyal Bilgiler branşımda üç yıl öğretmenlik yaptım sonra farklı alanlar denedim. İşletmecilik yaptım, satış pazarlama yaptım. Sonra tekrar eğitim sektörüne döndüm. İşaret dili ve İngilizce eğitimleri verdim. Farklı işler denemek bana keyif veriyor. Birçok sektörü denemek istiyorum. Bunu yapabileceğim alan tiyatro ya da edebiyat olacaktı. Ben yazmayı tercih ettim. Hemen edebiyat fakültesine başladım. Okumadan yazmak içime sinmedi. Bu esnada notlar tutmaya başladım. Bilgisayara, kağıtlara, arkadaşlara mesaj olarak gönderilen notlar aldım. Sonra onları derledim topladım ve ilk çıkışımı 'Evde Kalmış Kariyer Dosyası' ile yaptım.
Evde kalmış derken ne demek istediniz?
Kariyer dosyasını evde unutmuş, aklını gönül işlerine vermiş ama bulamayınca da tekrar geri dönüp dosyasına ( işine) sarılmış.
'Kariyer dosyanızı evde bırakmayın! '
Anlatmak istediğim onu kapatmayın hiç, derinlere kaldırmayın. Bir sıkıntınız olunca kendinizi oyalamak için işinize dönün mutsuz olduğunuzda mutluluğu bir başkasında aramayın, bu arada üretmeye devam edin; ya da en azından kendinizi tüketmeyin.
Bahar Karakurt
Kaynak: Biga Doğuş Gazetesi