Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Çanakkale ve Konya'da gerçekleştirilecek festivallere ilişkin Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) basın toplantısı düzenlendi. 
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, bu yıl beş şehirde kapılarını açacak. Bir ayı aşkın bir süreye yayılan festivaller, 7'den 70'e herkesi mimariden edebiyata, resimden müziğe, tasarımdan tiyatroya farklı disiplinlerden çok sayıda sanat etkinliğiyle buluşturacak.
Çanakkale'de 16-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek "Troya Kültür Yolu Festivali", 40'tan fazla mekanda sergi, konser, söyleşi ve atölyelerden oluşan 100'den fazla etkinliği sanatseverlerle buluşturacak. Festival kapsamında Çanakkaleliler ve bölge halkı, Anadolu Ateşi "Troya" Gösterisi'ni, Troya efsanesi video mapping gösterisini, Devlet Opera ve Balesi konser ve müzikallerini, "Bağlılık Hasan" filmi gösterimini ve Çanakkale destanıyla ilgili pek çok film gösterimini izleme imkanı bulacak.
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nde 1-23 Ekim tarihleri arasında 46 mekanda 6 binden fazla sanatçı, binden fazla etkinlikte sanatseverlerle buluşacak. İspanyol müzisyen Buika'nın AKM Opera Salonu'nda müzikseverlere buluşacağı festivalde Yavuz Bingöl ile Ali Rıza Ghorbani de birlikte konser verecek.
AKM Galeri'de Devrim Erbil'in kişisel sergisinin sanatseverlerle buluşacağı festivalde Behçet Necatigil, Oğuz Atay, Tomris Uyar ve Orhan Pamuk'un da bulunduğu edebiyatçıların el yazmalarından oluşan bir sergi Tophane-i Amire Tek Kubbe'de sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Başkent Kültür Yolu da aynı tarihlerde 1-23 Ekim tarihleri arasında Ulus semti ve çevresindeki tarihi ve kültürel mekanları içine alan bir güzergahta 70 farklı noktada 5 bine yakın sanatçının katılımıyla 500'den fazla etkinlikle gerçekleştirilecek.
Ankaralılar ve çevre illerdeki sanatseverler konserlerden sergilere, spor müsabakalarından söyleşilere, 23 gün boyunca benzersiz bir kültür sanat deneyimi yaşayacağı festivalde Göbeklitepe Operası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ve Devlet Çoksesli Korosu'nun sahneye taşıyacağı Carmina Burana konseri, Birleşmiş Milletler özel konseri, İngiliz şarkıcı Yusuf İslam konseri ve ABD'li sanatçı Della Miles konseri Ankaralılarla buluşacak. Diyarbakır Sur Kültür Yolu, 8-16 Ekim tarihleri arasında 2 binden fazla sanatçı ve bin 500 etkinlikle Türkiye'nin kültür sanat zenginliği Diyarbakır'dan dünyaya taşınacak. Dengbejlerden Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'na, Türkçe, Kürtçe, Ermenice şarkılardan eyvan gecelerine tüm değerler tek bir festivalde buluşacak. Kapadokya'nın balonları Diyarbakır'da uçuş yapacak, Keçiburnu Terası'ndan gökyüzü gözlem etkinliğiyle festival rengarenk bir hal alacak. Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'ne dahil edilen 19'uncu Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali de, Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 815'inci doğum yılı etkinlikleri kapsamında 22-30 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Türkiye'den sanatçı Cengiz Özkan'ın yanı sıra İspanya'dan müzisyen Jordi Savall, Mısır'dan El-Hadra Ensemble, Azerbaycan'dan Teyyub Aslanov, Almanya'dan Pera Ensemble, Özbekistan'dan Nasiba Abdullayeva, Hindistan'dan Dhruv Sangari ve İran'dan Hesameddin Seraj, Selçuklu Kongre Merkezi'nde müzikseverlerle buluşacak. Festivalde, Mevlana Meydanı'ndan tekke musikisinin, Merkez Tren Garı'ndan mehter takımının sesi yükselecek. Mevlana Müzesi, "Ayin-i Şerif" olarak isimlendirilen sema ayinine ev sahipliği yapacak.
Festivaller kapsamında gerçekleşecek etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgilere "www.kulturyolufestivalleri.com" internet adresinden ulaşılabilecek.
 


Kaynak: Haber Merkezi