Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sonrasında Assos ve Troya tünellerinin yer aldığı Ayvacık-Küçükkuyu yolunun Ekim’de açılacağını duyurmuştu.
Assos ve Troya Tünellerinin de yer aldığı Ayvacık-Küçük Yolu, Ekim ayı içinde hizmete açılması planlanan projeler arasında yer aldığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ulaştırma projelerimizin açılışlarını kesintisiz sürdürüyoruz, bu hafta da var inşallah. Kaz Dağları bölgesinde 4,6 milyar liralık bir yatırım bedeliyle inşa ettiğimiz, içinde 5,7 kilometreyi bulan Assos ve Troya tünellerinin de yer aldığı, toplamı 9,6 kilometre olan Ayvacık-Küçükkuyu yolunu açılışa hazır hâle getirdik. Nasıl? Kaz Dağı artık yangınlarla-mangınlarla inşallah anılmasın istiyoruz, işte buralardan araçlar bu tünellerden rahatlıkla geçsin. Diyarbakır’da Güneybatı Çevre Yolunu 29 kilometreyi aşan uzunluğu, köprülü kavşakları ve köprüleriyle 1 milyar liraya mal ederek tamamladık, o da bitti. Malatya’da yatırım bedeli 2,6 milyar lira olan Malatya-Hekimhan Yolunu, üzerindeki 8 tüneli, 16 köprüsüyle hizmete almaya hazırlanıyoruz. Ya bir de sen kalk de ki, ya böyle-böyle biz şurada şöyle metro yaptık, şöyle tünel yaptık; ya anlamaz, bilmez bu işleri, bol-bol yalan söyler, dürüstlük yok, üretim yok. Gaziantep’te güzergâhı 25,5 kilometreyi bulan 16 istasyonlu, günlük 358 bin yolcuya hizmet verecek Gaziray’ı bitirdik. İstanbul’da Kadıköy-Pendik Metro Hattı’nın devamı niteliğinde 7,4 kilometre uzunluğa sahip günlük 1,2 milyon kapasiteli Pendik-Sabiha Gökçen Metro Hattı’nın inşasını nihayete erdirdik, o da bitti. Tüm bu projeleri Ekim ayı içinde inşallah hizmete açmayı planlıyoruz. Bu eser ve hizmet şöleninin açılışını önümüzdeki Pazar günü, 2 Ekim’de Pendik-Sabiha Gökçen Metro Hattı’yla yapıyoruz. Ülkemize bugüne kadar 183 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme altyapısı nasıl kazandırdıysak, inşallah 2053’e kadar 198 milyar dolarlık ilave ulaştırma ve altyapı yatırımıyla da buluşturacağız" şeklinde konuşmuştu.
Assos ve Troya Tünelleri, 11 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans katılımı ile açılacak. Açılış törenine ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nunda katılması bekleniyor.

5 DAKİKAYA İNECEK
Yapımına 2016 yılında başlanan Ayvacık ile Küçükkuyu ilçelerini birbirine bağlayacak olan Assos ve Troya Tünelleri ile 50 dakika süren yolu 5 dakikada geçilebilecek. Küçükkuyu rampalarındaki mevcut yolun konforsuz ve virajlı olması sebebiyle çok tercih edilmeyen bu güzergâh, yeni bölünmüş yol bin 700 metre çift tüp Assos Tüneli ve 4 bin 17 metre çift tüp Troya Tünelinin trafiğe açılması ile birlikte çok daha fazla tercih edilir hale gelecek. Assos Tüneli - Küçükkuyu arası 12,15 kilometre olan mesafe 2,52 kilometre kısalarak ve 9,63 km'ye düşecek. Yolun bölünmüş olarak trafiğe açılması ile yol sürüş konforu artacak ve 50 dakika olan süre de 5 dakikaya inecek. Bu durum gidiş-geliş olarak çalışan yolda kazaları en düşük seviyeye indirerek can ve mal kaybını önleyecek.
Bahar Karakurt