İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca afetlere hazırlık kültürünün yerleşmesi için 2022 Afet Tatbikat Yılı olarak ilan edilmesi sebebiyle Çanakkale’de 13 kurumdan toplam 101 personelin katılımıyla gerçek zamanlı Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) saha tatbikatı gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından afetlere hazırlık kültürünün yerleşmesi için 2022 Afet Tatbikat Yılı olarak ilan edildi. ‘Afet Yılı’ kapsamında, Çanakkale merkeze bağlı Kepez beldesinde bulunan soğuk hava deposunda, gerçek zamanlı Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) saha tatbikatı yapıldı. Tatbikata AFAD’ın yanı sıra İl Sağlık Müdürlüğü Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ve ambulans ekipleri, Çanakkale Belediyesi İtfaiye, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Meteoroloji Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Havalimanı Müdürlüğü, Kepez Belediyesi, Tarım ve Orman 2.Bölge Müdürlüğü Çanakkale Şube Müdürlüğü, Kızılay Çanakkale Şubesi görevlileri, AFAD Gönüllüleri ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi temsilcileri olmak üzere 13 kurumdan toplam 101 personel görev aldı.
KBRN tatbikatı senaryosuna soğuk hava deposunda Amonyak Gazı kaçağı olduğu ihbarının tesisin iş güvenliği birimince 112 Acil Çağrı Merkezine yapılması üzerine gerekli koordinasyon sağlanarak ilgili kurumların bölgeye sevk edildi. Müdahale ekiplerince gerekli yol, çevre ve saha güvenlik önlemlerinin alınmasıyla birlikte A tipi ve B tipi koruyucu kıyafet giymiş kurtarma personeli tarafından, etkilenen 2 yaralıya müdahale edilip dekontaminasyon (arındırma)  işlemleri gerçekleştirilip, yaralıların sağlık ekiplerince sağlık kurumlarına sevk edildi. Kimyasal kirlenmiş bölgede görev yapan kurtarma personeli ve arazinin dekontaminasyonundan (temizliği)  sonra tatbikat sona erdi.
İçişleri Bakanlığı tarafından 2022 yılının ‘Afet Tatbikat Yılı’ ilan edildiğini söyleyen İl Afet ve Acil Durum Müdürü İbrahim Tarı, “İçişleri Bakanlığı’nca 2022 yılı ‘Afet Tatbikat Yılı’ ilan edildi. Bu kapsamda ilimiz kurum, kuruluşlarda, okullarda, hastanelerde, otogarlarda, apartmanlarda deprem, yangın tahliye tatbikatları yapıyoruz. Bakanlık emri gereği geçtiğimiz günlerde yerel düzey bir tatbikat yaptık. Bu tatbikatlarda afet müdahale planımızın, afet arama kurtarma grubunun içeresinde bulunan KBRN çalışma grubunun bir tatbikatı. Senaryomuzda bir işletmede kaza var. Bu kaza üzerine müdahale organizasyonunda görev alan kurumların görevle ilgili kabiliyetleri, ihtiyaçlarının belirlenmesi noktasında bir tatbikat yapıyoruz. Tatbikat kazanın 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ileten bir kişinin ihbarıyla başlıyor. Olay AFAD Acil Durum Merkezi’ne iletiliyor. AFAD Acil Durum Merkezi KBRN ekiplerini yönlendiriyor. Önce olay yerine polis ve jandarma ekipleri geliyor. Olay yerini güvenlik altına alıyor. Sonra KBRN ekipleri buraya gelir. Sıcak bölgenin olayın olduğu yer, ılık bölgenin ve soğuk bölgenin, yani güvenli bölgenin tespitini yaptığı bir tatbikatı bugün yapıyoruz. İllerde valilik tarafından KBRN yönergesi hazırlanır. Bu KBRN yönergesinde görevli olan kurumların olayda, olay yeri yönetimi, olaya müdahalesi, olay yerinin güvenli hale getirilmesiyle ilgili vazifesini nasıl yaptığını denediğimiz gerçek zamanlı bir tatbikat yapıyoruz” dedi.
Afet Müdahale Planlaması çerçevesinde tatbikat gerçekleştirildiğini söyleyen Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ise, “İl Afet Müdürlüğü’müz paydaşlarıyla beraber 2022 yılı içerisinde onlarca tatbikat gerçekleştirdi. Bugün de KBRN tatbikatını yapıyoruz. İlimizde Amonyak gazı kullanan soğuk hava tesisinde bunu yapıyoruz. Tüm çabamız, gayretimiz böyle bir şey karşılaştığımızda insanlarımızın can, mal güvenliğini sağlamak. Müdahaleyi çok kısa sürede ve etkili bir şekilde yapmak. Bunun için arkadaşlarımız bu tatbikatı gerçekleştiriyor” diye konuştu.
Bahar Karakurt