Biga’da üretimi yapılan ürün çeşitliliğine bir yenisi daha eklendi. Kozçeşme Köyü’nde salep üretilmeye başlandı.
 
Kozçeşme Köyü’nde Cemal Turhan’ın üretimini yaptığı salep tarlasına Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca ziyaret etti.
Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün destekleri ile özellikle ekonomik getirisi yüksek ürünlerin ekilmesi de artmaya başladı.
Biga’da, Yaban mersini, lavanta, bursa karası incir, kuşkonmaz, kapari, kivi, trabzon hurması, aronya ve antep fıstığı gibi alternatif üretim çeşitliliğinin artmasına Salep de eklendi


İçecek olarak tüketilmesinin yanı sıra dondurma üretiminde kullanılan salep artık kültür bitkisi olarak Türkiye’nin değişik bölgelerinde tarlada üretiliyor. Biga’nın Kozçeşme Köyü’nde alternatif ürün olarak da üreticinin yüzünü güldürüyor.
 
Atmaca, “İlçemiz Kozçeşme Köyümüzden üreticimiz Cemal Turhan'ı salep üretim alanında ziyaret ederek karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk.Saleple ilgili yaptığı çalışmaları ve üreticinin salep konusundaki tecrübelerini değerlendirmek üzere buraya geldik. Salep yetiştiricimizle bir araya gelerek salep bitkisinin iklim ve toprak istekleri, dikim şekli ve sistemi, kültürel işlemler, hasat ve depolama işlemleri gibi konularda bilgi verdik. Üreticilerimize hayırlı ve bereketli üretimler dileriz.” Dedi.
 
Salep yetiştiriciliğinin önemi

Salep; orkide familyasından köklerinde yumru oluşturan yabani bir bitki.Yakın zamana kadar sadece doğadan toplanan salep, ağırlıklı olarak Toros Dağları’nda yetişir.
Kökünde iki adet yumru var. Bunun bir tanesi salep diğeri ise ebe (fos) saleptir. Toprak bir karış kadar kazılır ve yer altında bulunan küçük patates büyüklüğündeki salep toplanır. Daha sonra salep bitkisinin yumruları suda yıkanıp kaynatılıp kurutularak çekirdek salep haline getirilir. Salebin kullanılabilmesi için öğütülüp toz haline getirilmesi gerekir.
Saray içeceği olarak bilinen salep, sütün içerisine toz halinde katılıp kaynatılmasıyla elde edilir. Daha çok kış aylarında içecek olarak tüketilir. Ayrıca dondurma üretiminde yaygın olarak kullanılır.
 
Bahar Karakurt