İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu işbirliğinde çobanlara ve çoban adaylarına yönelik “Sürü Yönetimi Elemanı Kursu” Biga’nın Pekmezli Köyü’nde başladı.
 
Pekmezli Köyü’nde düzenlenen "Sürü Yönetim Elemanı" adlı kursa devam eden kursiyerleri Çanakkale Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiriciliği Birliği Müdürü Bekir Sıtkı Ayağ ve TKDK Çanakkale Koordinatörü Hasan İskender  ziyaret etti.
 
Kursa katılan çiftçilere kurs süresince; koyun ve keçi ağılı kurabilme, koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanları besleme ve bakımını yapabilme, çoğaltabilme, bulaşıcı ve yetiştirme hastalıklarına karşı koruyabilme ve mücadele edebilme, biyogüvenlik uygulamalarına hakim olma, sağım yapabilme, süt verimi, mera ve merada otlatma, yemleme gibi hayvancılıkla ilgili faydalı bilgiler anlatılıyor.
 
İlçe tarımında verimliliği artırmak, üreticilerin gelir düzeylerini yükseltmek adına projeler ortaya koyduklarını ifade eden İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca; “İlçenin kalifiye çoban ihtiyacını gidermek maksadıyla düzenlenen kurs çobanlık konusunda ilmi yönden çok daha bilinçlenip, sürü yönetimini bilinçli bir şekilde yapacaklarını ifade etti ve açılan kursların önemine değinerek, kursun açılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Sürü Yönetim Elemanı Kursu Nedir?

Sürü yönetim elemanı kursu, hayvan yetiştiriciliği kapsamında düzenlenen meslek edindirme eğitimidir. Eğitim programı, MEB bünyesinde eğitim hizmeti veren kurumlar, halk eğitim merkezi ve belediyeler tarafından verilir. Tarım ve Orman Müdürlüğünün ilişkili bir projesi kapsamında kursu vermesi de mümkündür.
Çobanlık eğitimi ile kursiyerlerin iş sağlığı ve güvenliği temel kurallarını öğrenmeleri, sürüyü yönetirken nelere dikkat etmeleri gerektiğini öğrenmeleri amaçlanır.

Gökçe Akkoç