Biga’nın Osmaniye Köyünde çiftçi Fuat Bilici cendere isminde buğdayın deneme ekimini yaptı.

Biga’da ‘Örnek Çiftçi’  olarak tanınan Bigalı Üretici Fuat Bilici, bölge tarımına en yatkın buğday çeşidini belirleyebilmek için tarlasına cendere buğdayı deneme ekimi yaptı.

Biga’nın Aşağıdemirci Köyü’nde yaşayan 53 yaşındaki Fuat Bilici baba mesleği olan çiftçiliği  40 yıldır yapıyor. Örnek olacak bir girişime imza atan Bilici sahibi olduğu 15 dönümlük tarlasına Cendere buğdayının deneme ekimini yaptı. Bilici’nin amacı ise bölge topraklarına en uygun olan ürünü tespit etmek.

KAZANAN BİGA ÇİFTÇİSİ OLCAK

15 dönümlük alanda buğday denemesi yaptığını belirten Bilici şunları kaydetti: “Hasat sonrasında alacağımız verim ve kalite oranlarına göre ektiğimiz çeşitler arasından topraklarımıza en uygun çeşitleri seçmeye çalışacağız. Türkiye olarak geçtiğimiz yıllarda buğday anlamında kendimize yeten bir ülkeydik. Son yıllarda dışarıdan buğday ithal etme durumunda kaldık. O yüzden de verimin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapıyorum. Edindiğim bilgi ve tecrübeyle çiftçilerimize katkıda bulunacağımı düşünüyorum. Çiftçilerimize de tavsiyem ekim öncesi toprak tahliliyle yola çıkmalılar. Tohum seçimi ve toprak hazırlığı çok önemli. Bunların ardından gübreleme ve ilaçlama süreçleri çok önemli. Çeşmealtı Köyü’nde bir çiftçimizde bir iki yıldır ekiyormuş bu buğdayı çok memnun olduğunu söyledi. İnşallah Kazanan Biga Çiftçisi olacak” dedi.

Çiftçilerimize bir müjde de vermek işitiyorum sizin aracılığınızla önümüzdeki yıl İl Tarım Müdürlüğü ile ortaklaşa kurağa dayanıklı en az 30 çesit buğday denemesi kuracağız inşallah diyerek müjdeli haberi verdi.

Bahar Karakurt