Mehmetçiğin isim babası Bigalı Mehmet Çavuş vefatının 59. yıldönümünde Biga’nın Bahçeli köyünde mezarı başında anıldı.

Çanakkale savaşları sırasında "Seddülbahir kahramanı" olarak anılan Bigalı Mehmet Çavuş, vefatının 59. yıl dönümünde kabri başında anıldı.
Çanakkale muharebelerinde ilk kahramanlık destanlarından birini yazan Bigalı Mehmet Çavuş, Biga’nın Bahçeli köyünde 3 Şubat 1964 tarihinde 83 yaşında vefat etti.

Bigalı Mehmet Çavuş'un ismini unutturmamak için kurulan Bigalı Mehmet Çavuş Derneğinin organize ettiği programa CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, AK Parti Biga İlçe Başkanı Nihat Borazan, MHP Biga İlçe Başkanı Salih Altınkaya,  İYİ Parti Biga İlçe Başkanı Mahmut Aydemir, Bigalı Mehmet Çavuş Derneği Başkanı Necdet Özer, kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Kabri başında okunan duaların ardından, Misafirlere köy meydanında pilav-ayran ikramında bulunuldu.

Bigalı Mehmet Çavuş'u rahmetle yâd ettiklerini belirten Bigalı Mehmet Çavuş Derneği Başkanı Necdet Özer, “Bugün 3 Şubat. Mehmet Çavuş'umuzun ölüm yıl dönümü. Biz de bu münasebetle burada Mehmet Çavuş'umuzu ve bütün şehitlerimizi anmak için toplanmış bulunuyoruz. Mehmet Çavuş, Seddülbahir kahramanımızdır. Milli mücadelede çok büyük kahramanlıklar göstererek, düşmana karşı görevini yapmış ve tüm imkansızlıklara rağmen, elindeki kürekle ve silah arkadaşlarıyla düşmana karşı koymaya devam etmiştir. Almış olduğu yaralar sonrası istirahat verilmesine rağmen durmamış, tekrar cepheye dönerek milli mücadeleye destek vermiştir. Mehmet Çavuş'umuz, Biga'nın ve Çanakkale'nin önde gelen kahramanlarından biridir. Biz de bu vesileyle bu toprakları bize vatan kılan tüm aziz şehitlerimizi rahmetle yad ediyoruz, gazilerimizi saygıyla anıyoruz. " diye konuştu.

Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ise, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gümüş saat ve tabaka ile ödüllendirdiği, Enver Paşa'nın imtiyaz madalyası taktığı kahramanımız Mehmet Çavuş “Bir yürek bir de kürek yeter’ diyerek istihkam küreği ve taşla düşmanı püskürtecek kadar cesur; çarpışmada yaralanıp tedavisinin ardından hava değişimi için gittiği köyünde “Arkadaşlarım cephede savaşırken ben burada yatamam” diyecek kadar fedakar; savaştan sonra kendisine teklif edilen maddi yardımlara “Ben vatanım için savaştım, para için savaşmadım” diyecek kadar da vatanseverdir.” Dedi.
Bahar Karakurt