Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri çeltik arazilerinin kontrol işlemlerine başladı.
 
Çeltikte zararlı olan yabancı otların yayılışları; sulama, sel suları ve hasat sonrası hayvan otlamalarıyla olduğu gibi bulaşık tohum ve yanmamış çiftlik gübrelerinin kullanılması, toprak aletleri, harman makineleri ve rüzgarla olabilmektedir.
 
Yabancı otlar birçok tahıl ürününde olduğu gibi çeltik üretiminde de karşılaşılan sorunların başında geliyor. Kontrol sağlanması için en etkili yöntem kimyasal mücadele olsa da doğru dozlar uygulanmadığı takdirde, çeltikteki zararlar engellenemediği gibi yabancı otlarda direnç gelişiminin önüne geçmek de mümkün olamıyor.
 
Her yıl, pirinç üretiminin üçte biri veya fazlası zararlılardan ve hastalıklardan dolayı zarar görür. Bitkilerin zararlılarını bilmek ve onlara karşı çevre dostu olan bir mücadele programı oluşturmak çok önemlidir. Çeltik zararlılarının ve hastalıklarının uygun şekilde kontrol edilebilmesi için Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü çeltik komisyonuna danışabilirsiniz.
 
Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden tarafından yapılan bilgilendirmede, “Çeltik Komisyonumuz tarafından zirai personellerimizce çeltik ekili arazilerin kontrol işlemlerine başlanmıştır.” İfadeleri yer aldı.
 
Bahar Karakurt