Eylül ayının gelişiyle beraber tezgahlarda beliren taze balıkların elbette bir sebebi var. Av yasağının kalkmasıyla beraber balıkçıların ağları denize atması... Balıkçılar 'vira bismillah' diyerek ağları denize attı ve birbirinden nefis balık çeşitleri önce tezgahları sonra sofraları süslemeye başladı.
 
Omega-3 bakımından oldukça zengin olan balık, sofralarımızda kendine pek yer bulamasa da bulduğu zamanlarda da genelde aynı balık çeşitleri ve aynı balık tarifleriyle yer bulmasına Biga’da son verildi.
 
Biga’da balık çorbasının bir ilk olduğunu söyleyen balık hali esnafı Rıdvan Tunç, “Somon, levrek, kırlangıç, iskorpit, lipsoz, çupra 6 çeşit balıktan yapılıyor. Her gün en geç saat 11:00’de çıkıyor. Sabah çorbası değil. 11:00’de hazır oluyor. Balığı sevmeyenler için çok güzel bir seçenek. Kesinlikle kokmaz. Omegası yüksek. Her yapıldığında bitiyor. Amcalar çok seviyor. Genellikle yaşlılar içiyor ama biz çocuklarında içmesini istiyoruz. 4-5 yaşlarındaki çocukların içmesi lazım onların kemik gelişimi için çok faydalı. İçi bol bol balıktır, kendim özel olarak hazırlıyorum, 50 TL’den satıyoruz.” Dedi.

Bahar Karakurt
 


Kaynak: Biganın Sesi