Ekmeği çok severim. Biraz kilo alıp, bu kilodan arınamayışımın müsebbibi olarak ekmeği görsem  ve ilk ondan vazgeçsem de ekmek çok sevdiğim bir besin.

Ekmeği çok severim. Biraz kilo alıp, bu kilodan arınamayışımın müsebbibi olarak ekmeği görsem  ve ilk ondan vazgeçsem de ekmek çok sevdiğim bir besin.
                Yöresel tatlar stantlarını gördüğümde mutlaka ekmeklerinden de alırım. Nohut ekmeği. Trabzon ekmeği. Bursa’ya giderken ya da dönüşte Uluabat’ta durup mutlaka ekmek alırım; Cevizli ekmek. Üniversitede , ülkenin iç kesimlerinde yaşayan ve tatil sonlarında okula gelirken getirdikleri en sevdiğim yiyecekti yufka ekmeği.
Taze çıkmış uzun beyaz ekmek, tam tahıllı buğday ekmeği, zeytinli kekikli afilli ekmekler , minik iki yudumluk sevimli ekmekler ,ekşi mayalı köy ekmekleri vb unlu gıdalar hep sevdiklerimden. Kendim de yaparım, yapmayı da severim. Fırından çıkardıktan sonra kokusuna mest olurum.
                Önceden de var olmasına rağmen insanların alırken sakladıkları, şimdiyse alenileşen bir ekmek türü daha çıktı ; Bayat Ekmek.
Elinde koca bir poşet ekmekle çıkan birini gördüğünüzde poşeti saklayamayacağı için hemen gerçek duyguları saklayıp açıklamaya giren , “ Koyuyorum dolaba hayvanlara falan vermesi iyi oluyor.” Diyenler şimdi bunun ekmek dolaplarına yapıştırılmış etiketli bir sektör olmasından dolayı rahat bir nefes aldı da ,  alıyor bayat ekmeğini.
                İkili taze ekmek 10 lira, ikili bayat ekmek 7 lira.
Bu bilgi algımızı güzelce işleyince şöyle bir sonuca ulaştırıyor .” Bir günlük ekmek bayat olmuyor ki zaten. Hep aynı. Yumuşacık. Sert bile olsa n’olur? Kızartırsın. Pizza yaparsın. Papara yaparsın. “ Tutumluluk zaten bizim ruhumuza işlemiş. Bayat ekmekle yapılabilecek tarifleri zihinden kolayca geri çağırınca aynı ekmeğe on liraya yerine yedi lira vermeyi aklına mantığına ve kesesine kolayca yatırabiliyor insan.
Fırıncı açısından ise durum bana göre ‘öyle de kazanıyor böyle de kazanıyor’dan çok farklı, zararın neresinden dönerse dönsün kâr etmekte zorlandığı bir süreç .Bugünün ekmeğinin bir kısmı yarın satılıyor. Yarının ekmeğinin bir kısmı öbür gün satılıyor. Öbür günün ekmeğinin bir kısmı sonraki gün satılıyor .Bu böyle ilerleye ilerleye giderken insanımız bayat ekmek tarifleri konusunda kendini git gide geliştiriyor.
2023 yılında yükselişe geçen bir sektör ; BAYAT EKMEK