Biga İlçe Tarım ve orman Müdürü Fevzi Atmaca, Biga’nın Kalafat Köyü’nde 145 metre derinlikte su ile, 170 metre yüksekteki arazisini sulayan üretici Necip Mumcu’yu ziyaret etti.
Atmaca, “Üreticilerimizi yapmış oldukları çalışmalardan dolayı tebrik ediyor, ürünlerinin bol ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.

Modern basınçlı sulama sistemi kullanan/kullanacak gerçek ya da tüzel kişi tarımsal üreticilerin, kullandıkları/kullanacakları sulama sistemi için gerekli elektrik enerjisini üretmek ve/veya karşılamak, amacıyla yapacakları güneş enerjisi yatırımlarına ilişkin yatırım kredileri Modern Basınçlı Sulama Sistemleri Yatırımları başlığından değerlendirileceğini ifade eden Atmaca, Ziraat Bankasınca şartları sağlayan üreticilerimize *0 faiz, 84 ay vade ile kredi imkanı sağlanacak.
Ziraat Bankası Biga Şube Müdürlüğünden detaylı bilgi alabilirsiniz.
Üreticimiz Necip Mumcu, Kalafat köyümüzde 145 metre derinlikte su ile, 170 metre yüksekteki arazisini sulayabilmektedir.” İfadelerini kullandı.
 
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı 6 Nisan 2022 Tarih ve 31801 sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlandı.
Tarımsal üretime sağlanan düşük faizli kredi uygulamasının süresi 31 Aralık 2022'de sona ererken, bu kararla süre 31 Aralık 2023'e kadar uzatıldı.
Öte yandan söz konusu krediyi kullanacak sulama birliklerine ilişkin yeni bir madde de karara eklendi.
 
SULAMA BİRLİKLERİNİN GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMLARINA KREDİ DESTEĞİ
Buna göre, yalnızca ruhsatlı kuyulardan ve diğer kaynaklardan su çıkarmak ve bu suyu üyelerine dağıtmak amacıyla tesislerinin elektrik ihtiyacını karşılamak maksadıyla yapacakları güneş enerjisi sistemlerine ilişkin yatırımlara münhasır olmak üzere 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu hükümlerine göre faaliyet gösteren sulama birliklerine tarım kredisi kullandırılabilecek.
Söz konusu sulama birliklerinin, ruhsatlı kuyulardan su çıkarmak ve bu suyu üyelerine dağıtmak için gerekli elektrik enerjisini üretmek ve/veya karşılamak, modern basınçlı sulama sistemi kullanan/kullanacak gerçek ya da tüzel kişi tarımsal üreticilerin, kullandıkları/kullanacakları sulama sistemi için gerekli elektrik enerjisini üretmek ve/veya karşılamak amacıyla yapacakları güneş enerjisi yatırımlarına ilişkin yatırım kredileri "Modern Basınçlı Sulama Sistemi Yatırımları" başlığında değerlendirilecek.
 
Böylece sulama birliklerine ve tarımsal üreticilere, güneş enerjisi yatırımları için yüzde yüze varan faiz indirim oranıyla 7,5 milyon lira üst limitli olacak şekilde kredi kullanma imkanı tanınacak.
Kullandırılan tarım kredileri, krediye konu ürünlerin/varlıkların 31 Aralık 2023 tarihine kadar meydana gelebilecek doğal afetlerden etkilendiğinin tespit edilmesi halinde vade tarihinden/hesap devresinden/taksit tarihinden itibaren ertelenebilecek ya da taksitlendirilebilecektir.
 
Bahar Karakurt