Biga ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, toprak numunesinin nasıl alınması gerektiği konusunda bilgilendirme de bulunuldu.

Biga ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından sosyal medya da paylaşılan bilgilendirme videosunda, ‘Toprak numunesi nerelerden alınır? Ne için alınır? Alırken dikkat etmemiz gereken detaylar nelerdir?’ başlıkları altındaki konularda ilgili bilgilendirme de bulunuldu.
 
 Konu ile ilgili açıklama yapan Biga ilçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca, “Tarlanızın ekeceğiniz bitki için uygun olup olmadığını öğrenmek ve gerekli miktarda besin maddesi ve gübre kullanımı amacıyla toprak analizi son derece önemlidir. Bu amaçla İl Özel İdaresi’nce alınarak İlçe Müdürlüğümüze teslim edilen mobil toprak analiz cihazıyla hizmet vermekteyiz" dedi.

Ziraat Mühendisi Ayhan Tuna ise, “Toprak numunesi öncelikle tarlaların girişlerinden, yol kenarlarından, tarlamızda herhangi bir ağaç varsa ağaç altından veya gübre uygulaması yapılmışsa bu alanlardan toprak numunesi almamalıyız. 
 
Sonuçların doğru çıkması için toprak numunesi alırken  tarlamıza girdiğimiz zaman eğer tarlada  belli bir toprak farklılığı yoksa zikzak çizerek farklı alanlardan topraklar alıp bunları bir kap içerisinde birleştirerek aşağı yukarı bir, bir buçuk  kilo kadar numuneyi alıp ilçe tarım müdürlüğüne getirdiğinizde elimizdeki cihazla 10 dakika içerisinde biz bunların analizini yapıp dizlere sonuçları verebiliyoruz” şeklinde konuştu.
 
Toprak analizinin amacı hakkında bilgilendirme yapan Ziraat Mühendisi Emrah Akkuş, "Toprağın genel yapısını öğrenmek ve içerisindeki bitki besin maddelerini tespit ederek daha sağlıklı bir gübreleme programı uygulamamızı sağlamak” diye konuştu.

Bahar Karakurt
 


Kaynak: Biganın Sesi