Sabah, bahçede hazine buldum. Bel küreğine bir şey takıldı. “ Heh!”dedim,”Sonunda  buldum gömüyü.”

Sabah, bahçede hazine buldum.
Bel küreğine bir şey takıldı. “ Heh!”dedim,”Sonunda  buldum gömüyü.”
Bizim evimiz çok eski bir yapı. El  değiştire değiştire değiştire , tadilat yapıla yapla bu güne gelmiş.  Şimdi biz oturuyoruz. Eskiler sever ya altınını parasını sağa sola saklamayı, o nedenle hep bir umudum  var bahçede  bir gömü bulmaya. J Bahçede bulacağım gömüyü hemen taksim ediyorum zihnimde. Şunu alırız bunu alırız. Tamam. Kalanı da ilgililere iletiriz. Böyle bölüyorum kafamda.
He , bizden ne kalır geriye diye düşünürsek bolca anı ve bu yazılar kalır . Günümüz öyle kenara altın ,para saklayıp unutacak bir zaman değil zira. Hep aklımızda.
Bel küreğine bazen taş takılıyor, bazen balya  ipi . Bu sabah da patates takılmış. Bir çeyrek altın olmasa da;  küreğe ,çapaya takılan patatesleri , karşıma çıkan semizotlarını çok değerli buluyorum. Geçtiğimiz yazı bilinçli olarak ektiğim salatalıklarla , kendiliğinden çıkan semizotlarını karıştırıp yoğurtlu salata yaparak geçirdim. Semizlenen bölgeyi taşlarla çevirip koruma altına aldım. Ben ekmedim diye kendi kendine büyüyen semizleri arsız zannedip hor görmedim. Köklemedim. Özenle topladım. Fazlasını poşetleyip buzluğa koydum.
Başlangıç seviyesi çiftçi olmanın birinci kuralı diyeyim buna;
1. Bol yetişiyor diye ziyan etme!Aklıma gelen birkaç madde yazayım o halde. Bunlar uzman tavsiyesi değil; başlangıç seviyesi bir çifti yaşantısı diyelim.    

2. İlkel tarımla başla! Neden mi ? Bilmiyorum , ilkel başla işte. Fas fas yeşil öldüren sıkma mesela. Al eline orağı otları kes. Otlar bir ay sonra yine uzasın , yine kes. Ben öyle yaptım çünkü. J Elim orak tutsun, yeşile değsin diye. 

3. Bel küreği kullan. ! Sürsek olmaz mı? Olur ama yine de bel küreği kullan. Görmüş ol. O zaman ‘ Toprak elle mi çıkar belli mi ?’ atasözünü zikretmiş ve öğrenmiş olursun. 
 
4. Tohumları incele. Roka tohumu gördün mü hiç? Ben yaza girerken gördüm. Tohuma dönen rokaları temizlerken aldım yeni tohumlarını. İnce bir kapsül var. Kapsülün içinde zar gibi bir perde . O perdenin iki tarafında nokta nokta tohumlar. Nedense çok enteresan geldi bana.
 
5. Baltayla odun kes! Ve sekiz on kez vurduktan sonra hala kesilmeyen odunları patlat yere, gidip bıçkıyı al. Cırt cırt kes. Oh be ne kolaylıkmış de. 
Beginner Köylüler için beş yaşanmış madde sundum bu hafta. Yaşanmışlıklarla devam edeceğiz. Herkese iyi haftalar.
 
BAŞLANGIÇ SEVİYESİ ÇİFTÇİLERE FARKINDALIKLAR