Bazı soruların cevabı bende birden fazla ya da aynı cevabın birden fazla tonlaması olabiliyor. Sobayla zor olmuyor mu?

SOBAYLA ZOR OLMUYOR MU?
Bazı soruların cevabı bende birden fazla ya da aynı cevabın birden fazla tonlaması olabiliyor.
Sobayla zor olmuyor mu?
Yoo , olmuyor. Gerçek manasıyla verilen bir cevap. Nesi zor olabilir mesela? Genel geçer soba ısısı bir odanın 32 derece olup diğer odaların 8 derece olması ve odadan odaya geçişlerin ciddi kararlar gerektirmesi olarak zihinlerde . Ancak bizde öyle değil. Biz sobayı merkezi bir alana kurup tüm kapıları açık tutuyoruz. Zaten tüm kapılardan kastım iki oda ,bir salon, bir mutfak. Yalıtımla birlikte eşite yakın dağılımlı bir ısı var her yerde.
Sobayla zor olmuyor mu?
Ay sorma çok fena. Ama mecbur n’apalım!
Bu cevabı üniversite yıllarımda veriyordum. Eğitim Fakültesinin olduğu Demirci’de kaloriferli ev yok denecek kadar azdı. İlçenin büyük çoğunluğu sobalı evde oturuyordu. Biz de öğrenci olarak tabii sobalı evde kaldık. İşte o yıllar çok zordu sobayla. Bir kere soba yakmak öncesinde birkaç aylık hazırlık gerektiriyor. Odunu kömürü alırsın hadi kış ortasında da . Fakat bunlar tek başına yanmaz. Tutuşmak için ince bir şeyler alman ya da yaz boyu biriktirmen gerek. Biz yaz boyu orada kalacak değiliz. Memleketimize geliyoruz zaten her fırsatta. Dolayısıyla sobanın ateşini harlayacak materyaller bizde yok. O nedenle çok zor zamanlardı. Gece okuldan geliriz ,ev buz gibi. Poşetle ,çuvalla yakmaya çalışırız. Yanar. Ama o plastikler ilerleyen zamanda bacayı tıkar ve soba yanmaz olur. Tam duş alır ellerini kremlersin, soba pooofff derler her yer duman olur. Camı kapıyı açarsın ve zor zahmet ısıtmaya çalıştığın ev yine soğur. İşte bu gayet zor bir dönemdi.
Sobayla zor olmuyor mu?
Olmuyor.
Tek kelimeyle verilen bu cevap artık açıklama yapmaktan yorulmuş bir ifade içeriyor. Bu şekilde bir cevaptan sonra sohbet belki şöyle sürdürülebilir. “ Doğalgaz faturası ödemek zor olmuyor mu? “ Öyle ya soba yakmak odunu getirmeyi, bıçkıyla kesmeyi, baltayla yarmayı ve çalı çırpı toplamayı gerektiriyorsa , doğalgaz faturası ödemek de ona keza sıkı bir çalışmayı gerektiyor. Kaldı ki ben şu an soba kullanıyorum diye gereksiz bir ısrarla sobayı savunacak biri de  değilim.
Soba, doğalgaz, merkezi kalorifer, elektrikli ısıtıcı gibi araçları dönem dönem kullanmış biri olarak her birinin avantaj ve dezavantajları olduğunu söyleyebilirim. Gelibolu’daki evim kömür kaloriferdi mesela. İyi ki etim kemiğim erimedi orada. Karlı bir Ocak Ayında camı açıp çıplak ayakla pencerenin kenarında biriken karlara basmıştık ki biraz serinleyelim. İnanılmaz bir sıcaktı. Doğalgazlı evler ise beni hep tedirgin etti, ya fatura şişerse! Onun da ocak rahatlığı var mesela. 12 kiloluk bir tüpün 335 lira olduğunu düşünürsek doğalgazlı ocaklar son derece ekonomik mesela. Peki soba değil mi? Elbette o da ekonomik. Çünkü ben sobayı tam kapasite çalıştırıyorum. Hiçbir günüm yok ki sobanın üzerini boş bırakmış olayım! Ve o bilindik soba keyfi ritüelleri… Patates atmak, kestane patlatmak, ekmek pişirmek, su ısıtmak, ekmek kızartmak…vb birçok aktiviteyi yapıyorum.
Tüm bunları okuduktan sonra herkes kendisi karar verebilir; SOBAYLA ZOR OLUYOR MU OLMUYOR MU?
Soğuk bir mevsimde herkese evinde , iş yerinde sıcacık günler dilerim. Zira ısınmak önemli. Neyle nasıl ısındığının bir önemi yok.