Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Umurbey beldesinde tescilli şeftaliler, alıcı bulamadığı için bir kısmı dallarda çürüyor, bir kısmı ise meyve suyu şirketlerine 2 TL'den satılan şeftaliler için iktidar da, muhalefette adeta seyrediyor. Kötü bir yıl geçiren ve perişan olan çiftçilere hükümet ve muhalefete tepki gösteriyor. Daha önce Bayramiç elmalarının belediyeler tarafından satın alınıp dağıtılması gibi şeftalide de aynı çalışmanın yapılmaması eleştiriliyor. 
Türkiye'nin en kaliteli şeftalilerinin yetiştirildiği yerlerden biri de Lapseki ilçesine bağlı Umurbey beldesi. Yıllardır burada çiftçiler, ürettikleri şeftalileri hem Türkiye geneli hem de dünya pazarına gönderiliyordu. Geçen süre içinde de buradaki şeftaliler adeta markalaştı. Bu yılın başlarında da kalitesi, kokusu ve tadındaki farklılık nedeniyle coğrafi işaret belgesi aldı. Ankara'da düzenlenen büyük törende bu belge alınarak Lapseki'ye getirildi. Bu belgenin alınmasının ardından çiftçiler bu yıl hem ihracatta hem de yurtiçi piyasada daha büyük beklenti içine girdi.
ŞEFTALİLER ÇÜRÜYOR
Şimdiye kadar büyük emekler harcayan ve maliyeti kat kat artan şeftaliler, resmen hayal kırıklığı yarattı. Şeftalinin fiyatı tarlada 2 TL'ye kadar  düştü. Toplanması durumunda ek maliyetler de gerektireceği için birçok kişi ürününü dalında bıraktı ve şeftaliler dallarda çürüyor. Bazı çiftçiler de iyi kötü ayıklaması yapmadan hepsini 2 TL'den meyve suyu şirketlerine verdi. Meyve suyu şirketleri alım merkezi önünde adeta kuyruklar oluşuyor ve bu görüntüler çiftçiler tarafından büyük tepkiler toplamıştı. 
ELMADAKİ DAYANIŞMA ŞEFTALİDE YAPILMIYOR
Geçen yıl aynı sıkıntıyı Bayramiçli elma üreticileri yaşadı. Elmaların elde kalması üzerine CHP'li belediye başkanları ve CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek devreye girerek önemli bir çalışma yaptı. CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 60 belediyeye yazı yazarak elmaları almaları tavsiyesinde bulunmuştu. Aynı şekilde CHP'li Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun'da örnek alınacak bir çalışmaya imza atarak İstanbul, Ankara ve İzmir büyükşehir belediye başkanları ile görüşerek elmaları bu belediyelere pazarladı. Başkan Uygun o dönem şu açıklamayı yapmıştı; “Elma üreticilerimiz sıkıntılı günler yaşıyor, elmaların para etmediğinden yakınıyor. Yeni üretim zamanı gelmesine rağmen depolar yüzde 80 dolu. Bu soruna kooperatifimizle birlikte çözüm sağlamak için kolları sıvadık. Yaptığımız ziyaretlerin ve kurduğumuz bağlantıların karşılığını almaya başladık. Ayvacık Belediyesi, Çanakkale Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne elma satışını gerçekleştirdik. Kardeş belediyemiz Nilüfer Belediyesi, tedarikçi firmalarını Bayramiç'e yönlendirdi. Diğer belediyelerle de iletişim halindeyiz. Bizden desteklerini esirgemeyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekilimiz Muharrem Erkek, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, İBB İSYÖN A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Günaydın ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe'ye teşekkür ederiz. Bizler üreticimizin daima yanında olacağız. Bayramiç elmasını tüm Türkiye tadacak, üreticimiz kalkınacak” 
Çanakkale Belediyesi tarafından kırsal kalkınmayı ve üreticiyi desteklemek amacı ile gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda, yöremizin coğrafi işaretli ürünü olan Bayramiç elması ihtiyaç sahibi kentliler ile buluşturuldu. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale'nin altını olan elma üreticilerinin ellerinde kalan ciddi miktarlardaki stok için Türkiye genelinde 60 Belediye Başkanına mektup yazarak çağrıda bulundu ve bir kısmını da satın alarak dağıttı. CHP'nin elma için yaptığı bu örnek çalışmayı yine CHP'li belediyenin bulunduğu Umurbey beldesinde yapılmamasına tepkiler yükseliyor. 
Muhalefet gibi iktidar da şeftali üreticilerin yaşadığı sıkıntıya el atmaması dikkat çekiyor. Lapseki genelinde yaşanan bu sıkıntı Türkiye gündemine oturmasına rağmen AK Parti teşkilatı ve AK Partili belediyelerin çiftçilere yardımcı olacak çalışma yapmadığı görüldü. Bu ilgisizlik karşısında çiftçiler, heba olan ürünlerini sosyal medya hesaplarında paylaşarak eleştirilerini sıraladı.
 


Kaynak: Haber Merkezi