18 Eylül günü Biga Ticaret Merkezi'nde Prof. Dr. Ali Barutçu konferans verirken, Barutçu'nun hazırladığı Türk'ün Kutsal Simgeleri Sergisi açıldı. Konferansta dikkatimi çeken cümleleri aktarmak isterim

18 Eylül günü Biga Ticaret Merkezi'nde Prof. Dr. Ali Barutçu konferans verirken, Barutçu'nun hazırladığı Türk'ün Kutsal Simgeleri Sergisi açıldı. Konferansta dikkatimi çeken cümleleri aktarmak isterim. Savaşın son zamanlarında tüm düşmanların İzmir'de dökülemediği belirtildi, Bursa Balıkesir ve Çanakkale'de çatışmaların devam ettiği, 18 Eylül günü son Yunan askerinin Erdek'ten kaçtığını öğreniyorum. Barutçu “İstiklal; Kurtulmak ve Bağımsız olmaktır” dedi.
  Bugün bağımsız olarak, düşmanlık edenlerden kurtulmuş şekilde bu toraklarda yaşıyoruz, bu topraklar için iyiyi ve güzelli, hak olanı kim yapıyorsa, Allah ondan razı olsun.  Başta devlet olmak üzere, birçok kurum ve sivil toplum kuruluşu, gelecek kuşaklara daha iyisini bırakmak, geçmiş kültürleri yaşatmak için çalışıyor. Mehmetçik ismi bizler için çok önemli.
   18 Eylül kutlama programlarında, Biga'da bu yıl düzenlenen güreşlere, Bigalı Mehmet Çavuş isminin verilmesi çok anlamlıydı. Fedakarca Çanakkale'de savaşan Mehmet Çavuş, yapılan incelemelerde Mehmetçiğin isim babası olarak anılmaktadır. Bahçelililerin başlattığı, dernek kurularak ilk adımların atıldığı, birçok kişinin emeği ile tanıtımlar oldu. Tarihi Alan Başkanlığı similasyon merkezine yaptırdığı Mehmet Çavuş mum heykeli ve geçmiş dönem yazıları ile tanıtıma büyük destek sağladı. Biga Belediyesi yakın zamanda, Mehmet Çavuş'un Belgesel çekimini gerçekleştirdi. Tarihi Alan Başkanlığınca, Ömer Arslan'ın araştırmaları ile yayınlanan kitabı, birde Biga Belediyesi bastırarak dağıttı. Biga Belediyesi evinin restore edilmesi için çalışmalara devam ediyor. 
   17 Eylül günü düzenlenen Bigalı Mehmet Çavuş Yağlı güreşleri öncesi, Biga Merkezinde kortej yapıldı, güreşler coşku ile izlendi. Yer Pehlivan, Gök insan, er meydanı titredi başlıkları atıldı. Güreşlerde halk gençlere ve çocuklara Türkün güçlü olması gerektiği, düşmanların bu topraklarda tutunamamaları, düşmanların bu topraklardan kaybolmaları için güçlü olmanın unutulmaması gerektiği anlattı.
  Biga'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu'nun 100. Yılında Biga Belediyesi, geçmiş yıl kutlamalarında yer alan birçok etkinliği gerçekleştirirken, ilave birçok etkinlik yapmıştır. 5 Eylül'de başlayan etkinliklerde, trap atışları, futbol, basketbol, ok atma müsabakaları, enduro motor, yüzme, El emeği göz nuru oya, mutfağın patronları yemek yarışmaları, yağlı güreşler, kortejler ve Mevlid-i şerif ile dolu dolu iki hafta geçirildi.
   Abdiağa Mesire Alanında Motofest etkinliği ile, şehir dışından birçok misafir ağırlandı, bisiklet, motosiklet, ofrood, kamp, karavan tutkunları, doğayı sevenler hep birlikte etkinlikte bir aradaydı.    Enduro motorları ile Abdiağa'dan Işıkeli'ne yarış düzenlendi. Biga Merkezdeki korteje Vekiller başkanlar motosiklet sürerek katıldılar. 
   18 Eylül günü sabahı çelenkler sunuldu, Belediye Meydanı'nda çocuk oyun grupları kuruldu. Muharip Uçak gösterisi meydanın üzerinden geçiş yaptı, antika araç kortejinde en öndeki aracı Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan bizzat kendisi kullandı. 
  Abdiağada Motofestte Hande Ünsal, Biga Belediye Meydan'ında Sefo ve Mustafa Ceceli konserleri gerçekleştirildi. 
   15-18 Eylül Tarihlerinde Kızılay Kan tırı kan alımı gerçekleştirirken, Müge Anlı'nın programları ile alımı gerçekleştirilen ve Çanakkale'de bulunan aşevi aracı ile ikramlar yapıldı. Yüzüncü yıl anısına kan verenlere anahtarlık verildi. 
   Unutmayalım bu topraklara Hakkı getiren Türklerdir. Tevazu, samimiyet ile yönetilen bu topraklarda, örf ve adetlerimiz, geleneklerimizi kim yok etmek isterse bilsinler ki Mehmetçikler burada. Son yıllarda Dünyada barış için mücadele eden ülkemizdir. Bu topraklarda 
DÜŞMANLAR DÜŞMANLIKLAR KAYBOLSUN
Erdoğan BAŞER
Anılar (29)
20.09.2022