Bu topraklarda taş üstüne taş koyan, milletin lehine bir çivi çakandan Allah Razı olsun.

Bu topraklarda taş üstüne taş koyan, milletin lehine bir çivi çakandan Allah Razı olsun.
   Biga'da birçok kurum ve kuruluş hizmet sunmaktadır, bu milleti bir araya getiren önemli kuruluşlardan biri de derneklerdir. Dernekler belirli bir amaç doğrultusunda hazırlanmış tüzükleri ile faaliyetlerine yön verirler. 
   Belirlenen amaç doğrultusunda bir araya gelen 7 kişi tüzük hazırlayarak dernek kurabilir. DERBİS internet sisteminde hazır tüzük taslağı bulunmaktadır. Amaçlar ve belirli maddelerde ilaveler yapılır. Tüzük çıktı alınır ve yedi kişi her sayfasını imzalar. DERBİS te bulunan şablon evraklar doldurulur, yedi kişi imza atar ve Kaymakamlığa teslim edilir. Çanakkale'ye gönderilen evraklar, İletişim Müdürlüğünce incelenir, onaylanan evraklar ilçede kurucu başkana teslim edilir. Altı ay içinde üyeler yapılır ve genel kurul ile yönetim kurulu seçilir. En az beş kişi asil, beş yedek yönetici, üç asil denetim, üç yedek denetim kurulu üyesi yazılır. İstenilirse yönetim kurulu tek sayılar ile çoğaltılabilir. 
   Bir konu hakkında bir dernek kurulmuş ise, benzer konularda başka dernekler kurulamaz diye bir hususa ben rastlamadım. Derneklerde önemli olan sürdürülebilir olmak ve kurumsallaşmaktır.  
   Biga'da 2022 yılı Mayıs ayında 101 dernek bulunmaktaydı. 
   2016-2017 li yıllarda birçok dernek yöneticisinin davet edilerek görüşmesi sonucu Biga Dernekler Platformu diye bir yapı oluşturulmuştur. Davet edilen derneklerin neredeyse yarısı bu sistemde yer almamıştır. Biga'da 90-100 civarı derneğin olduğu o yıllarda, bir araya gelen 10 dernek, ayda bir toplanma hedefi ile atlamalı da olsa toplanmıştır. Bu oluşumun toplanmasında telefon trafiğini genelde ben üstenirdim. İlk kurulduğunda oluşan WhatsAap grubunda derneğin Başkanı ve dernekten bir kişi bulunurdu. Buradaki amaç dernek başkanının görevi bırakması veya vefatı halinde derneği temsilen sistem hakkında bilgili bir kişinin devam etmesiydi. 
   Son zamanlarda WhatsAap grubunda güncellemeye gidilerek sadece başkanın var olması gerektiği düşünülerek eski WhatsAap grubundan çıkan bir grup, yeni bir WhatsAap grubu oluşturmuştur. 
  İlk kurulduğunda Dönem Başkanlığı sistemi ile ayda bir dönem başkanı değişirdi, son zamanlarda bu kurala uyulmadığı bellidir.  
   Şu anda dernekler platformunda Pomak, Boşnak, Kafkas, Mehmet Çavuş, Olta Balıkçıları, Emekli Astsubaylar, Engelliler, Motor ve okçuluk  derneklerinin varlığını görüyoruz. Dokuz derneğin bir arada hareket etmesi çok anlamlı ve değerli. Fakat bu olay Biga'daki bütün dernekleri temsil ettikleri anlamına gelmemektedir. 
   Biga Belediyesi Mor Salkımlı evi kültür derneklerinin kültürlerini tanıtabilmeleri adına, ilgili derneklerin kullanımına sunmuştur. 
   Biga Belediyesi'nce Haziran ayında düzenlenen Kültür ve Alışveriş festivalinde, stant açmak isteyen tüm derneklere yer verilmiştir. 
   Biga Belediyesi oluşturduğu Dernekler WhatsAap grubuyla davetleri göndermektedir. 
   Tüm bunlara rağmen yağlı güreşlerde tribünlerde fotoğraf çekinerek yan yana gelen dört dernek başkanının basın açıklaması konulara vakıf olanları şaşırtıyor.  

   Biga Belediyesi 100. Yıl etkinliklerinde görev alan kişiler ile istişare etmek, bir sonraki yıllarda kutlama programlarının daha iyi yapılabilmesi adına düzenlediği programda, basın mensuplarının bir kısmının, Belediye Başkanının açıklamalarını beklemeden kalkıp gitmesi, samimiyet ölçüsünün yaklaşan seçimler ile orantılı değiştiğinin bir göstergesi olsa gerek.     
   
Erdoğan BAŞER
Anılar (30)
27.09.2022